Potpredsjednik Sabora Reiner upisao se u knjigu žalosti u povodu smrti Aloisa Mocka

Zagreb – U povodu smrti uglednog austrijskog političara i bivšeg ministra vanjskih poslova Republike Austrije dr. Aloisa Mocka, potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner upisao se u utorak kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora u knjigu žalosti u veleposlanstvu Republike Austrije u Zagrebu.

„S tugom sam primio vijest o smrti dr. Aloisa Mocka. Njegova bogata životna i politička karijera pokazatelj je kako je dr. Alois Mock razumio vrijeme u kojem živi i znao odgovoriti na izazove koji su stavljeni pred njega. Ostavio je dubok trag na austrijsku, ali i europsku i međunarodnu politiku.

Njegovim odlaskom Republika Hrvatska ostala je bez jednog od najvećih i najiskrenijih prijatelja. Bio je uz nas u najtežim trenucima naše novije povijesti a hrvatski narod pamtiti će ga po empatiji prema Republici Hrvatskoj i vječno će mu biti  zahvalan na potpori i doprinosu u borbi za naše osamostaljenje i  međunarodno priznanje.

Bio je s nama i uz nas, politički i moralno, kad mnogi drugi nisu i zato je u Republici Hrvatskoj odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, proglašen počasnim građaninom Zagreba i Osijeka, zagrebačko sveučilište dodijelilo mu je počasni doktorat, a na otoku Braču podignut mu je spomenik. Zadar je po njemu nazvao svoju gradsku knjižnicu, a filozofski fakultet splitskog sveučilišta nagradu za znanstvenike koji se bave Hrvatskom u duhu europske ideje zajedništva.

U ime Hrvatskog sabora i svoje osobno izražavam duboko žaljenje obitelji i cijeloj Austriji. Ostati će  trajno u našim srcima i sjećanju.“

Autor: Ured predsjednika Sabora