Potpredsjednik Sabora Furio Radin primio posebnu predstavnicu kineskog Ministarstva vanjskih poslova Yu Jiang

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i član Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Kina Furio Radin održao je u utorak sastanak s posebnom predstavnicom kineskog MVP-a za suradnju Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (Central and Eastern European Countries Cooperation - CEEC) Yu Jiang.

Potpredsjednik Radin iskazao je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja, bez otvorenih pitanja. Izrazio je nadu da će se trgovinska razmjena Hrvatske i Kine te uvoz i izvoz povećati, naglasivši kako je Kina iznimno važan gospodarski partner Hrvatskoj. –Odličnim primjerom suradnje naših zemalja smatram gradnju Pelješkog mosta i Vjetroparka Senj i nadam se da ćemo surađujući i u budućnosti još puno toga postići, naglasio je Radin. Kao primjer dobre prakse hrvatskih tvrtki na kineskom tržištu naveo je tvrtku Infobip koja je otvorila predstavništvo u Kini i ima već pet podružnica. Potpredsjednik Radin predstavio je rad saborske Skupine prijateljstva koja u ovom sazivu broji 20 članova te iskazao nadu u intenziviranje suradnje na parlamentarnoj razini. 

Posebna predstavnica kineskog MVP-a također je potvrdila dobre odnose Hrvatske i Kine, a ovom je prigodom izvijestila potpredsjednika Radina i o 20. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine. –Nakon završetka uspješnog kongresa posjetila sam 14 zemalja kako bismo upoznali zemlje regije s aktualnostima tog događanja i drago mi je što svoj posjet zaključujem dolaskom u Hrvatsku, istaknula je. Smatra kako se razvoj dobrih bilateralnih odnosa Kine i Hrvatske bazira na zdravoj političkoj atmosferi te kako svaka potpora Hrvatske u pitanjima koja su od vitalnih interesa za Kinu podrazumijeva ulijevanje nove energije za zajedničku budućnost. Izvijestila je potpredsjednika Radina o poslovnoj konferenciji koja će se u organizaciji veleposlanstva Kine održati idući tjedan, a na njoj će sudjelovati više od 30 gospodarstvenika iz Kine i to iz velikih tvrtki, uključujući i najvećeg kineskog uvoznika hrane.

U nastavku sastanka dužnosnici su razmijenili mišljenja o suradnji u turizmu, znanstvenoj suradnji na sveučilištima, povećanju robne razmjene na velesajmovima te povećanju trgovine usluga. Obostrano je izražena spremnost za produbljivanjem odnosa i prijateljstva između dvaju naroda.