Potpredsjednik Sabora Davorko Vidović boravio u Kazahstanu

Astana - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Davorko Vidović, u sklopu posjete Kazahstanu, a na poziv Ministarstva vanjskih poslova Republike Kazahstan, nazočio je kao poseban promatrač na prijevremenim predsjedničkim izborima u Republici Kazahstan.

Tom prigodom sastao se u Mazilisu, Donjem domu kazahstanskog parlamenta, s predsjednicom Odbora za međunarodne poslove, obranu i sigurnost Aigul Kuspan i predsjednikom Odbora za financije i proračun i voditeljem skupine prijateljstva Kazahstan – Hrvatska Maratom Kusainovim.

Obje strane su suglasne da su, trideset godina od uspostave diplomatskih odnosa, obje zemlje uspjele proširiti partnerstvo i bilateralne odnose. Kazahstanska strana istaknula je da smatra Hrvatsku jednom od ključnih vanjskopolitičkih partnera u regiji, te da su zainteresirani za hrvatska iskustva iz područja turizma, informatike, poljoprivrede, obrazovanja, sporta, farmacije i pomorske infrastrukture.

Potpredsjednik Vidović čestitao je Kazahstanu na uspješno održanim predsjedničkim izborima, te istaknuo važnost reformi koje se provode u toj zemlji. -U interakciji međuparlamentarnih skupina vidimo širok prostor za suradnju, kazao je Vidović te istaknuo da Kazahstan smatra zemljom sa značajnom pozicijom u svijetu i važnim partnerom u srednjoj Aziji.

-Poštujemo ulogu Kazahstana koji u vrlo delikatnoj situaciji mudro vodi vanjsku politiku, naglasio je Vidović. Podsjetio je da Veleposlanstvo RH u Kazahstanu radi na olakšavanju procedure dobivanja viza i organiziranju izravnih zrakoplovnih veza, što bi svakako trebalo doprinijeti jačanju bilateralnih odnosa i međuparlamentarnih veza.