Potpredsjednik Sabora Ante Sanader primio potpredsjednicu Socijalističke Republike Vijetnama Vo Thi Anh Xuan

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader primio je u ponedjeljak potpredsjednicu Socijalističke Republike Vijetnama Vo Thi Anh Xuan s izaslanstvom. Uz potpredsjednika Sabora Sanadera sastanku su nazočili zastupnica Marija Jelkovac i zastupnik Zvane Brumnić te veleposlanik RH u SR Vijetnamu sa sjedištem u Maleziji Ivan Velimir Starčević. 

Potpredsjednik Sabora Ante Sanader, izrazivši dobrodošlicu vijetnamskom izaslanstvu, istaknuo je kako unatoč zemljopisnoj udaljenosti, postoji mnogo zajedničkih točaka za daljnji razvoj suradnje i intenziviranje međusobnih kontakta posebno na planu gospodarstva i trgovine, ali i  na području turizma i sporta. – Posjetom vijetnamskog izaslanstva Zagrebačkom sveučilištu i sastankom s njegovim novim rektorom, otvorena su vrata i za jačanje suradnje na području znanosti, tehnologije i obrazovanja, istaknuo je Sanader. 

Potpredsjednica SR Vijetnama Vo Thi Anh Xuan kazala je kako dvije zemlje, koje gaje tradicionalno prijateljske odnose, povezuje i slična povijest borbe za neovisnost za koju su se oba miroljubiva naroda, kako je istaknula, teško borila. – Nismo imali mnogo redovnih kontakata, posebice na visokoj razini, i to bismo željeli promijeniti, kazala je vijetnamska potpredsjednica. Zahvalila je na potpori koju je Hrvatska dala Vijetnamu na multilateralnoj razini, kao što je podrška sklapanju sporazuma između EU-a i Vijetnama o slobodnoj trgovini, a Hrvatska je i jedna od prvih zemalja koja je ratificirala Ugovor o zaštiti investicija između Vijetnama i EU-a. Složila se da osim bilateralnih političkih i diplomatskih odnosa treba jačati ekonomsku i trgovinsku suradnju, te izrazila nadu da će ti odnosi postati tješnji i konkretniji. 

Dvoje dužnosnika suglasno je kako je potrebno uložiti napore i za jačanje suradnje dvaju parlamenata, odnosno Hrvatskoga sabora i vijetnamske Nacionalne skupštine, a jedan od koraka u tom smjeru može biti formiranje međuparlamentarnih skupina prijateljstva i uspostava izravnih kontakata među njima.