Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio veleposlanika Republike Koreje Honga Sungwooka

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak veleposlanika Republike Koreje Honga Sungwooka s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i gospodarskoj suradnji.

–Iako naše dvije države dijeli geografska udaljenost naša je suradnja odlična i to uvelike zahvaljujuću veleposlanstvima naših država kao i velikom broju razmjena posjeta na najvišim razinama, ustvrdio je Reiner te dodao kako se on osobno najviše zalaže za jačanje parlamentarne diplomacije koja sugovornicima često, kako je rekao, omogućuje neposredniju i otvoreniju komunikaciju.

U razgovoru o gospodarskoj suradnji potpredsjednik Sabora je istaknuo kako je ona još uvijek skromna te izrazio nadu u jačanje korejskih ulaganja u i osnaživanje trgovinske razmjene. –Postoje mnoga još uvijek neistražena i neiskorištena područja u kojima možemo ostvariti suradnju i osnažiti gospodarske veze Hrvatske i Koreje, naglasio je Reiner. Također je spomenuo kako Hrvatska, kao članica EU-a, može iskoristiti svoj geografski položaj i prekomorskim gospodarstvima postati svojevrsna ulazna vrata na europsko tržište, posebice korištenjem luka. Reiner se osvrnuo na važnost visokoobrazovne i znanstvene suradnje dviju država napomenuvši primjerice kako je potpisivanjem bilateralnog ugovora hrvatskim studentima omogućeno učenje korejskog jezika na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci. 

Veleposlanik Hong zahvalio je akademiku Reineru na doprinosu i angažmanu u jačanju odnosa dviju država kroz parlamentarnu dimenziju, ali i na području gospodarskih veza složivši se kako postoji prostor za njihovo unaprjeđenje. U tom smislu je istaknu važnost rada Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba te istaknuo njihov doprinos u promociji gospodarskih veza između poduzetnika, tvrtki, ulagača, uvoznika i izvoznika posebice kroz organizaciju poslovnih foruma najavivši skoro održavanje jednoga u nizu u studenome ove godine u Zagrebu. Veleposlanik je tijekom sastanka potpredsjednika Sabora ukratko upoznao s kandidaturom južnokorejskoga grada Busana za Svjetsku izložbu EXPO 2030.