Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio izraelskog veleposlanika Garyja Korena

Zagreb – Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak veleposlanika Države Izraela u Republici Hrvatskoj Garyja Korena. 

Potpredsjednik Sabora Reiner izrazio je zadovoljstvo partnerskim i prijateljskim odnosima Hrvatske i Izraela te podsjetio kako se ove godine obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje. - O dobrim odnosima, dodao je Reiner, svjedoče i brojne razmjene posjeta na visokoj razini. Istaknuo je važnost kontinuiteta u izgradnji parlamentarnih odnosa, te se osvrnuo i na gospodarsku suradnju. – Već je uspostavljena suradnja na području farmaceutske industrije, a dobru perspektivu za izraelska ulaganja pruža i područje obnovljivih izvora energije, informatičke tehnologije, zdravstva, znanosti, poljoprivrede, turizma, prehrambene industrije i željezničke infrastrukture, kazao je Reiner. Napomenuo kako su izraelska iskustva u području navodnjavanja također vrlo značajna za Hrvatsku. 

Veleposlanik Koren se složio da je potrebno nastaviti graditi dobre parlamentarne odnose, posebno između dviju međuparlamentarnih skupina prijateljstva, pri čemu je napomenuo da će nova skupina prijateljstva u novom sazivu izraelskog parlamenta biti oformljena do kraja godine. U vezi s gospodarskim odnosima suglasan je da se mnogo toga može učiniti jačanjem suradnje u području obnovljivih izvora energije te općenito energetike, sustava navodnjavanja i upravljanju vodama, kao i kroz zajedničke projekte, bilo znanstvene bilo kulturne.