Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner s izaslanstvom odao počast Stjepanu Radiću i lipanjskim žrtvama

Zagreb – Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner te zastupnici Majda Burić, Ljubica Lukačić i Ante Deur, uime Hrvatskoga sabora, prigodno su u ponedjeljak na zagrebačkom groblju Mirogoju obilježili Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

Zastupnici su polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod Središnjeg križa odali počast žrtvama atentata počinjenog u beogradskoj Skupštini 20. lipnja 1928. godine – Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću, Đuri Basaričeku, Ivanu Pernaru i Ivanu Granđi. 

– Valja se prisjetiti velikana naše prošlosti jer je u to vrijeme Stjepan Radić uistinu objedinjavao veliki dio onih koji su "disali hrvatski", koji nisu podnosili velikosrpsku hegemoniju u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji i antihrvatstvo koje je Beograd tada itekako iskazivao prema nama, rekao je Reiner te dodao kako je Stjepan Radić nedvojbeno jedna od velikih povijesnih ličnosti na dugom, mukotrpnom i krvavom putu za hrvatsku slobodu.                   
 –Stjepan Radić, kao i Ante Starčević i Eugen Kvaternik, sanjali su ono što su ostvarili prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i hrvatski branitelji – slobodnu, neovisnu, demokratsku Hrvatsku, naglasio je.

Govoreći o Radićevom domoljublju, potpredsjednik Sabora Reiner je istaknuo kako je Radić "shvaćao koliko je važno da Hrvatska ima, u tadašnjim razmjerima, slobodu i neovisnost te da Hrvati slobodno mogu izražavati svoje misli i ne biti eksploatirani, pa i gospodarski, od Beograda".

Odluku kojom se 20. lipnja proglašava Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve Hrvatski sabor donio je 2015. godine.