Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner primio visoko izaslanstvo Republike San Marina

Zagreb – Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio je izaslanstvo Republike San Marina koje predvodi ministar vanjskih poslova, međunarodne gospodarske suradnje i telekomunikacija Luca Beccari, koji prema ustroju državne vlasti Republike San Marino ujedno obnaša i dužnost neformalnog šefa Vlade.

Izaslanstvo je u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i San Marina, a uz ministra Beccarija, u izaslanstvu su i ministar obrazovanja i kulture, sveučilišnih i znanstvenih istraživanja i politike mladeži Republike San Marino Andrea Belluzzi, te Paolo Rondelli, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva San Marino-Hrvatska.

Ovaj posjet izaslanstva San Marina rezultat je uspješnog prošlogodišnjeg službenog posjeta San Marinu izaslanstva Hrvatskoga sabora predvođenog potpredsjednikom Sabora i voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-San Marino akademikom Željkom Reinerom. Bio je to prvi službeni posjet predstavnika Hrvatskoga sabora San Marinu od uspostave diplomatskih odnosa dviju država.

Potpredsjednik Reiner je uvodno izaslanstvu poželio dobrodošlicu u Hrvatski sabor te izrazio zadovoljstvo odličnim razvojem bilateralnih odnosa u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja. - Dobri odnosi između naše dvije zemlje ukorijenjeni su u snažnim povijesnim vezama, kazao je Reiner te podsjetio kako je prema legendi, osnivač San Marina početkom IV. st. bio klesar Marin s otoka Raba koji se zbog progona kršćana sklonio na brdo Monte Titano gdje je izgradio kapelicu koja je kasnije činila jezgru budućeg grada San Marina. Zbog toga su Rab i San Marino 1968. godine potpisali povelju o prijateljstvu i od tada održavaju intenzivne kontakte.

Potpredsjednik Sabora Reiner izrazio je želju za daljnjim produbljivanjem bilateralnih odnosa te naglasio da su potpisani Sporazum o razumijevanju o kulturnoj, obrazovnoj i znanstvenoj suradnji te političkim konzultacijama izvrstan primjer takve suradnje. Ministar Luca Beccari izrazio je zadovoljstvo pozivom za posjet Hrvatskoj te potpisanim sporazumima. Posebno je zahvalio potpredsjedniku Reineru i Međuparlamentarnoj skupini prijateljstva u Hrvatskom saboru na ogromnom zalaganju za daljnje osnaživanje bilateralnih i međuparlamentarnih odnosa.

Na sastanku je posebno istaknuta važnost parlamentarne diplomacije koja kroz zajedničke nastupe na međunarodnom planu pridonosi promociji vrijednosti i interesa koji su zajednički objema državama. Potpredsjednik Sabora Reiner ukazao je na važnost napora koje obje zemlje ulažu na Mediteranu, posebno kroz suradnju u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), što je potvrdio i Paolo Rondelli, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva San Marino-Hrvatska. Sugovornici su se složili kako izravni kontakti parlamentaraca značajno osnažuju odnose između dvije zemlje te su iskazali nadu u intenziviranje suradnje između dvaju parlamenata.

Potpredsjednik Sabora Reiner kazao je da Republika Hrvatska podupire zaključenje sporazuma o pridruživanju između San Marina, Andore, Monaka i Europske unije kako bi se dodatno ojačala i produbila već postojeća bliska suradnja. Razmijenjena su i mišljenja o potencijalu za jačanje gospodarskih odnosa posebno u područjima turizma i poljoprivrede, važnim gospodarskim granama za obje zemlje, te proizvodnji hrane, preradi drva, električnim strojevima, ali i na području kulture, zdravstva, obrazovanja i znanosti.

Službeni posjet izaslanstva San Marina obilježit će se svečanim koncertom Zbora San Marino pod nazivom „Pjesme za prijatelje“ u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u organizaciji veleposlanice Republike San Marino u Republici Hrvatskoj, Marine Emiliani, a u suradnji s Međuparlamentarnim skupinama prijateljstva iz Hrvatske i San Marina.