Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner primio japanskog veleposlanika Masatu Isu

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak japanskoga veleposlanika u Republici Hrvatskoj Masatu Isu. 

- Hrvatska i Japan su dvije prijateljske zemlje, politički dijalog je učestao, a i ekonomski odnosi imaju dobru osnovu za daljnji napredak, kazao je na početku sastanka potpredsjednik Sabora Reiner, zahvalivši tom prigodom na donacijama koje je Japan dao Hrvatskoj nakon razornih potresa. 

Razgovarajući o osnaživanju bilateralnih odnosa, potpredsjednik Sabora Reiner i veleposlanik Iso složili su se kako je obilježavanje 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje 2023. izvrsna prigoda za razmjenu posjeta na visokoj razini. Što se tiče suradnje dvaju parlamenata, izrazili su nadu da će dvije međuparlamentarne skupine prijateljstva ponovo revitalizirati svoju suradnju i kontakte koji su posljednjih godina, posebno u razdoblju pandemije, znatno smanjeni.  

Razgovaralo se i o unaprjeđenju gospodarskih i trgovinskih odnosa, kao i povećanju izravnih japanskih investicija u Hrvatskoj, a turistički sektor, suradnja na području digitalne tehnologije, energetike i zelene tranzicije spomenuti su kao perspektivna područja za daljnji razvoj suradnje.