Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Reiner sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu 30 godina Hrvatske narodne banke

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner nazočio je u ponedjeljak na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 30 godina Hrvatske narodne banke.

Akademik Reiner podsjetio je nazočne kako je Ustav Republike Hrvatske, koji je donesen 21. prosinca 1990., odredio Hrvatsku narodnu banku kao središnju banku Republike Hrvatske. –Time je određena kao jedan od elemenata hrvatske državnosti i samostalnosti te su joj utvrđene odgovornosti, istaknuo je Reiner i dodao kako se promjenama Ustava 2010. godine nastojalo ojačati ustavno-pravne temelje Republike Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji pa je tim promjenama obuhvaćena i HNB te naglašena njezina samostalnost i neovisnost u radu.  

Rekao je kako je Hrvatska narodna banka ključna u očuvanju stabilnosti nacionalne valute – kune. Podsjetio je da smo kunu uveli 1994. godine na važan datum u hrvatskoj povijesti – 30. svibnja, čime je kunom zamijenjen tadašnji hrvatski dinar. –Na dan 30. svibnja nismo samo konstituirali prvi povijesni, demokratski izabrani, višestranački Sabor kao predstavničko tijelo građana i nositelja zakonodavne vlasti u Hrvatskoj, nego smo na taj datum, četiri godine kasnije uveli i kunu kao nacionalnu valutu čime je ona postala jedan od važnijih simbola države i trajni podsjetnik na hrvatsku povijest, istaknuo je Reiner.

Naglasio je da još od 1991. godine Hrvatska teži monetarnoj europskoj integraciji te dodao kako današnja Vlada, s ciljem i misijom koju je prije 30 godina zacrtao prvi predsjednik Franjo Tuđman, odlučno nastavlja proces pristupanja eurozoni. –Čvrsto vjerujemo kako će nakon niza poduzetih koraka 2023. godine taj cilj  biti ostvaren, ulazak Hrvatske u eurozonu bit će koristan za gospodarstvo i građane, a kovanice eura imat će hrvatska nacionalna obilježja, zaključio je Reiner te dodao kako će upravo Hrvatska narodna banka biti ključna institucija u uvođenju eura.

Uzvanicima na svečanoj akademiji, uz akademika Reinera, prigodno su se obratili bivši guverner Hrvatske narodne banke Marko Škreb, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.