Potpredsjednica sabora Sabina Glasovac primila plaketu "Ambasadorica Parlametra" udruge Gong

Zagreb – Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Sabina Glasovac primila je u petak predstavnice udruge Gong Melisu Skender i Sanju Pavić koje su joj tom prigodom uručile plaketu "Ambasadorica Parlametra". 

Melisa Skender ukratko je predstavila rezultate regionalnog istraživanja Gonga o otvorenosti zakonodavne vlasti te ovom prigodom zahvalila zastupnicama i zastupnicima koji svojom suradnjom s civilnim društvom doprinose većoj otvorenosti Sabora i jačanju povjerenja građana u njegov rad. Za angažman zastupnica i zastupnika na tom području Gong ih imenuje ambasadorima i ambasadoricama Parlametra. 

Potpredsjednica Sabora Glasovac govorila je o koracima koji se poduzimaju u Hrvatskome saboru s ciljem jačanja otvorenosti i transparentnosti i osnaživanju njegove uloge, ne samo kao najvišeg zakonodavnog, nego i predstavničkog tijela građana. Među ostalim, spomenula je važnost izmjena Poslovnika Hrvatskoga sabora, za koje je potrebno postići konsenzus, kao i donošenja Etičkog kodeksa za državne dužnosnike koji bi trebao doprinijeti jačanju integriteta saborskih zastupnika te im služiti kao „vodič“ kako se ponašati u svom radu i kako djelovati kao predstavnici građana.  

Razgovaralo se i o važnosti boljeg informiranja javnosti o radu zastupnika, ne samo na plenarnim sjednicama već i u radnim tijelima, s posebnim naglaskom na sadržaj rasprava. – Važno je naći put da kvalitetne i konstruktivne rasprave o važnim temama dopru do građana, istaknula je potpredsjednica Sabora Glasovac te zaključila kako je svim zastupnicima u interesu da kvaliteta njihova rada bude što bolja, a njihov rad vidljiv kako bi se ojačalo povjerenje građana u instituciju Sabora.