Potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac održala sastanak s nositeljima projekta "Zaštitnici privatnosti"

Zagreb – Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Sabina Glasovac održala je u srijedu sastanak s nositeljima projekta "Zaštitnici privatnosti", predstavnicama Nezavisne udruge mladih Lepoglava Mihaelom Špiljak i Silvijom Vrabelj te predstavnikom udruge Politiscope Dujom Prkutom.

Kako je rečeno na sastanku, cilj predstavljenog projekta je edukacija mladih kako bi se spriječile negativne pojave i fenomeni koji prate korištenje interneta kao što su primjerice internetsko zlostavljanje (cyberbulling), netolerancija, govor mržnje, širenje teorija zavjere, krađe identiteta, širenje negativnog sadržaja i slično, a što je uzrokovano algoritamskom strukturom društvenih mreža koja se koristi masovnom obradom osobnih podataka. Također, kako je istaknuto, educiranjem i osvještavanjem o digitalnoj pismenosti, temeljnim digitalnim pravima te zaštiti podataka nastoji se suzbiti ovisnost o internetu među mladima, a time i problema povezanih s mentalnim zdravljem i stanjima poput anksioznosti, smanjene koncentracije ili čak suicidalnim mislima te svim oblicima nasilja na internetu.

U provedbi ovog projekta, koji se provodi kroz Fond za aktivno građanstvo uz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, kao partneri sudjelovale su Nezavisna udruga mladih Lepoglava i udruga Politiscope. Govoreći o samoj provedbi projekta njegovi su nositelji posebno istaknuli zabrinjavajući globalni trend povećanja broja mladih osoba s narušenim mentalnim zdravljem koji su osnaženi nakon pandemije koronavirusa, a koji su zabilježeni i u Hrvatskoj.

–Iznimno mi je drago što provedbom ovog projekta pokazujete društvenu odgovornost i progovarate o temama o kojima nije lako govoriti, rekla je Glasovac te dodala kako je važna i činjenica da kroz ovaj projekt mladi pomažu mladima da bolje uoče opasnosti kojih često sami nisu svjesni. Istaknula je trud i angažman nositelja ovog projekta u radu s mladima kroz upoznavanje s mehanizmima zaštite od izazova koji prijete na internetu te izrazila punu potporu projektu naglasivši kako pred mladima sve više stoje brojni izazovi koji se sobom nose nove tehnologije, a s kojima se oni sami bez pomoći stručnjaka i društva u cjelini ne mogu nositi. –Uloga politike je da osigura sve resurse za ovakve edukativne aktivnosti koje se provode u sklopu projekta „Zaštitnici privatnosti“, ali i da se uspostavi sustavna podrška zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih, zaključila je Glasovac.

Naglašavajući važnost edukacije mladih o zaštiti podataka u strukturi digitalnog ekosustava  Duje Prkut je istaknuo kako je poseban naglasak stavljen na rezultate postojećih relevantna istraživanja iz kojih je, po njegovim riječima, kao vjerojatan krivac narušenog mentalnog zdravlja identificiran utjecaj društvenih mreža kao i algoritmi koji se serviraju pojedincima na internetu. – Istraživači su kao poseban problem istaknuli sliku o vlastitom tijelu koja se plasira na društvenim mrežama te ovisnost o društvenim mrežama, rekao je Prkut te dodao kako se stvara određena biokemijska ovisnost o pozitivnim komentarima i lajkovima čime ih se dodatno veže za društvene mreže. Zaključio je kako je najvažnije informirati mlade i osvijestiti ih što je to skrivena infrastruktura digitalnog ekosustava te kako ona funkcionira da bi mogli bolje paziti na svoj digitalni prosperitet (digital wellbeing).

U razgovoru je dotaknuta tema razlike u konzumaciji digitalnog sadržaja kod djevojčica i dječaka uz naglasak na to da postoji problem veće izloženost sadržajima koji direktno utječu na sliku o sebi kod djevojčica čime se upravo njih dovodi u veću opasnost za razvoj mentalnih poremećaja. –Moramo sada nešto učiniti za ovu generaciju i pružiti im zaštitu jer ćemo za petnaestak godina imati veliki javnozdravstveni problem, a generacija koja upravo odrasta tada će biti u godinama za preuzimanje važnih društveno odgovornih pozicija i izgradnju države, rekla je Glasovac. Zaključeno je kako se samo sinergijom znanstvenika, stručne i zainteresirane javnosti, organizacija civilnog društva, učitelja, roditelja te svih onih koji rade za mlade i s mladima može pomoći da se pandemija narušenog mentalnog zdravlja mladih zaustavi.