Polaznici Instituta za visoke studije francuskog Ministarstva unutarnjih poslova posjetili Sabor

Zagreb – U sklopu studijskog posjeta državnim institucijama Hrvatske, polaznici Instituta za visoke studije  Ministarstva unutarnjih poslova Francuske - IHEMI (Institut des hautes études du ministère de l'Intérieur) posjetili su u četvrtak Hrvatski sabor. Tom prigodom se 20 polaznika Instituta susrelo s članovima Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskog sabora s Francuskim parlamentom te članovima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbora za europske poslove, Odbora za pravosuđe i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Polaznici, koje je predvodio direktor Instituta Eric Freysselinard, prvi od dva sastanka su održali s predsjednikom Međuparlamentarne skupine Hrvatska-Francuska Silvanom Hreljom, predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erikom Fabijanićem te članicama hrvatsko-francuske skupine Marijom Jelkovac i Martinom Vlašić Iljkić. Tijekom sastanka gosti iz Francuske su se pobliže upoznali s aktivnostima i djelokrugom rada skupine prijateljstva kao i radom parlamentarnih odbora, a bilo je riječi i o političkom i teritorijalnom ustroju Hrvatske. 

Tijekom drugog sastanka polaznici Instituta su razgovarali s predstavnicima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbora za pravosuđe, Odbora za europske poslove i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije o aktualnim politikama Hrvatske u pogledu sigurnosti, terorizma, migranata, uvođenju eura, ulaska u Schengen te o smjernicama hrvatske vanjske politike u odnosu na zemlje članice Europske unije, ali i strateške partnere izvan europske obitelji. Veliki interes polaznici su pokazali za hrvatski izborni sustav te funkcioniranje jednodomnog parlamenta u Hrvatskoj. U razgovoru o navedenim temama sudjelovali su predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić, potpredsjednik Odbora za pravosuđe Krunoslav Katičić te članica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Maja Grba-Bujević.

Institut IHEMI namijenjen je rukovoditeljima u državnim tijelima francuske policije i vojske, a u sklopu nastavnog plan, svake godine se organizira posjet institucijama Europske unije te državnim institucijama dviju zemalja članica Unije. Ove godine je izabrana Hrvatska, kako je istaknuto, zbog aktualnih događanja, ulaska u eurozonu te u Schengenski prostor. Cilj posjeta Hrvatskoj je stoga bio proučavanje uloge Hrvatske i njezinih dobrih praksi u području borbe protiv organiziranog kriminala, trgovine drogama i terorizma. Posjet je ujedno i dio jačanja bilateralnih razmjena u području unutarnje sigurnosti predviđenih francusko-hrvatskim strateškim partnerstvom koje je potpisano 21. studenog 2021. godine.