Održana tematska sjednica Odbora za ratne veterane o sjećanju na žrtve Domovinskog rata

Zagreb – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Hrvatskome saboru se već tradicionalno obilježava otvaranjem izložbi ratnih fotografija i predmeta kao i prikazivanjem dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu. Time se nastoji dostojanstveno obilježiti sjećanje i pružiti zahvalnost svima onima koji su najzaslužniji za stvaranje Hrvatske. 

Ovogodišnje obilježavanje održano je u sklopu tematske sjednice Odbora za ratne veterane  „Sjećanje na žrtve u Domovinskom ratu“ uoči koje je otvorena izložba fotografija i ratnih oznaka karlovačkog bojišta. Na sjednici su prikazani dokumentarni filmovi „1991. Tko je tvoj bližnji?” i „Veslom preko Atlantika“ posvećeni temi stranih dragovoljaca koji su dali svoj doprinos i podnijeli žrtvu ratujući za Hrvatsku.–Odbor za ratne veterane posvećuje ovu sjednicu svima pokojnim i živim vitezovima, braniteljima, ali i stranim državljanima dragovoljcima koji su nam se pridružili u obrani naše zemlje i od kojih mnogi prije toga u Hrvatskoj nikada nisu bili, rekao je predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić te dodao kako se, gledajući u fotografije, prisjećamo patnji svih žrtava, ali i podsjećamo na nacionalni ponos i pobjedu.

Izložbu je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazivši zahvalu Odboru na nastavku tradicije da se u Saboru u prigodi obilježavanja najvažnijih obljetnica Domovinskog rata postave izložbe ratnih fotografija i predmeta kao znak iskazivanja zahvale hrvatskim braniteljima i stradalima na žrtvi koju su podnijeli.–Drago mi je da su ove godine s nama fotografije i amblemi s karlovačke bojišnice kao i posebna tematika stranih dragovoljaca u Domovinskom ratu, kao jedno od poglavlja koje mi hrvatski branitelji iznimno poštujemo kao i sve drage prijatelje koji su u najtežim danima velikosrpske agresije na Hrvatsku došli iz cijeloga svijeta i zajedno s nama branili, obranili i oslobodili našu domovinu, rekao je Medved.

Govoreći o izloženim amblemima njezin autor Karlo Subašić je posebno istaknuo kako je ona nastala u spomen na heroja, najmlađeg pripadnika 110. brigade, Zdravka Gorščaka koji se Domovinskom ratu priključio kao šesnaestogodišnjak. Prikazani dokumentarni film „1991. Tko je tvoj bližnji?” približava tematiku ratnog fenomena koji se zbio u razdobljima najžešće agresije na Hrvatsku – dolazak gotovo 700 stranih dragovoljaca iz čak 45 država svijeta  koji su se aktivno uključili u obranu Hrvatske. Film redatelja Gorana Maršaleka donosi osobna svjedočanstva nekolicine stranih branitelja Hrvatske koji su se zbog osjećaja nepravde, ponajviše zbog nedostatka podrške međunarodne zajednice i pojedinih država, odlučili žrtvovati i u kasnu jesen 1991. godine stati rame uz rame hrvatskim braniteljima i braniti njima stranu državu. Uz priče o motivima dolaska u ratom pogođenu zemlju film problematizira i njihove aktualne probleme s kojima se danas susreću, od nepriznavanja statusa branitelja, nerješavanja pitanja hrvatskog državljanstva za one koji su ostali u Hrvatskoj do različitih problema onih koji su se vratili u svoje matične domovine.

Sudionici tematske sjednice imali su prilike pogledati i kratak film o ustrajnosti, upornosti i odvažnosti dvojice suboraca, „Veslom preko Atlantika“, koji prikazuje pothvat dvojice časnika Hrvatske vojske – Hrvata Wernera Ilića i Škota Martina Cruickshanka, koji su povodom 30. obljetnice priznanja Hrvatske 15. siječnja 2022. godine, krenuli na tisuće kilometara dug put preko Atlantskog oceana, veslajući 83 dana od Kanarskog otočja do Barbadosa.