Održana 19. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Sabora Jandroković

Zagreb – Održana je 19. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Predsjedništvo Hrvatskoga sabora utvrdilo je dnevni red predstojeće, 12. sjednice Hrvatskoga sabora koji sadrži 239 točaka te 91 novu točku. Unutar toga, 65 je zakonskih prijedloga koje je Vlada Republike Hrvatske uputila u saborsku proceduru vezanih za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. S tim u vezi, dogovoreno je da se o tim točkama provede objedinjena rasprava, osim za one koje suštinski nisu vezane za samu zakonsku prilagodbu prelaska na euro, kao što je Zakon o PDV-u. Plan je da ta rasprava bude provedena drugi tjedan zasjedanja Hrvatskog sabora.

Predsjednik Jandroković najavio je kako će nova sjednica Hrvatskoga sabora započeti aktualnim prijepodnevom 15. rujna, te trajati do 4. studenoga 2022. Potom će, nakon jednog tjedna stanke, Sabor zasjedati od 16. studenoga do ustavne stanke 15. prosinca 2022.

Vezano za epidemiološku situaciju, predsjedništvo Sabora usuglasilo se kako će se pratiti njezin daljnji tijek te sukladno tome i prilagođavati rad Hrvatskoga sabora.

Predsjednik Sabora Jandroković također je izvijestio o zamolbi predsjednika ukrajinskog parlamenta Ruslana Stefančuka da se u Hrvatskoj održi prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme, u suorganizaciji Hrvatske i Ukrajine. Imajući u vidu da je Hrvatski sabor 25. veljače ove godine donio Deklaraciju o Ukrajini te snažnu hrvatsku potporu ukrajinskom narodu, predsjednik Jandroković prihvatio je poziv za domaćinstvom spomenute konferencije koja će se održati 25. listopada 2022. u Zagrebu.

Na sjednici Predsjedništva Hrvatskoga sabora također je prihvaćeno pokroviteljstvo Sabora nad međunarodnim znanstvenim skupom pod nazivom „Glagoljaštvo – baština, tradicija, inovacija“ koji će se održati u listopadu ove godine u organizaciji Staroslavenskog instituta, kao i zamolbu Odbora za poljoprivredu za pokroviteljstvom nad izborom za najuzorniju hrvatsku seosku ženu što će se također u listopadu održati u suorganizaciji s općinom Belica u Međimurskoj županiji. 

Također se razgovaralo i o energetskoj situaciji u Hrvatskoj i situaciji vezanoj za INA-u o čemu će se 16. rujna na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo raspravljati temeljem donesenih izvještaja nadležnih agencija i stajališta resornog ministarstva.