Održan okrugli stol o položaju žena u Hrvatskoj u organizaciji saborske zastupnice Natalije Martinčević

Varaždin -  U povodu Međunarodnog dana žena u ponedjeljak je u Palači Herzer u Varaždinu održan okrugli stol s temom „Položaj žena u Hrvatskoj danas“. 

Organizatorica i moderatorica ovog okruglog stola bila je saborska zastupnica Natalija Martinčević, a sudjelovale su i saborske zastupnice Anka Mrak Taritaš (Glas), Dalija Orešković (Centar),  Urša Raukar Gamulin (Možemo) i Irena Šimunić (Socijaldemokrati). Osim saborskih zastupnica sudjelovale su i Zdravka Grđan, dosadašnja predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina i dr. Mirjana Kolarek-Karakaš, dosadašnja vijećnica u Gradskom vijeću Grada Varaždina. Okrugli stol podržali su i saborski zastupnici Dario Zurovec (Fokus) i Željko Pavić (Socijaldemokrati), predsjednik Reformista Radimir Čačić te brojni drugi ugledni gosti iz gospodarstva i javnog života. 

Osim velikog broja zastupnika, iznimno velik interes pokazali su i građani grada Varaždina, što pokazuje važnost i značaj teme. Razgovarajući o  položaju žena u Hrvatskoj danas, koje još uvijek nisu ravnopravne, sudionici su raspravljali o tome  ide li se u dobrom smjeru ili pak promjene u Hrvatskoj nisu dovoljno brze ili čak idu na gore. 

Sudionici su se dotakli brojnih tema koje nisu važne samo za žene, već za društvo u cjelini, poput toga koliko su žene zastupljene u nacionalnoj i lokalnoj politici i što se u tom smjeru pomaknulo od osamostaljenja Hrvatske, suočavamo li se još uvijek s fenomenom tzv. „staklenog stropa“ gdje žene dolaze do položaja srednjeg menadžmenta, ali vrlo rijetko do pozicija direktorica, predsjednica i članica uprava ili nadzornih odbora, da li smo se odmaknuli od klasičnih podjela uloga u obitelji i da li smo uopće na putu da se to dogodi te mijenjaju li se stereotipi prisutni u našim udžbenicima. Razgovaralo se i o pitanju energetskog siromaštva žena, aktualnim temama vezanim uz kvalitetnu zdravstvenu zaštitu žena, a posebice prava žena na pobačaj koji je sve više u fokusu nakon invazije molitelja što pred bolnicama i na trgovima. Istaknuta je i tema nasilja nad ženama s kojim su žene i dalje suočene, te se postavilo pitanje nedovoljne zaštite od strane odgovornih, prvenstveno policije i sudstva.

Da bi žene mogle odlučivati, zaključeno je na okruglom stolu, važno je da se osigura participacija žena na ključnim pozicijama u politici i gospodarstvu. 

Predsjednik Reformista Radimir Čačić iskoristio je ovu prigodu da svim prisutnim ženama čestita Međunarodni dan žena te im uruči cvijeće.