Na sjednici Odbora za europske poslove predstavljen rad Europske komisije za 2023. godinu te prioriteti švedskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Zagreb – Na sjednici Odbora za europske poslove održana je prethodna rasprava o djelovanju Sabora u europskim poslovima na kojoj je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica predstavila program rada Europske komisije za 2023. godinu pod nazivom “Odlučna i ujedinjena Unija“. U nastavku sjednice veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Diana Helen Madunic predstavila je prioritete švedskog predsjedanja Vijećem Europske unije čija je okosnica “Zelenija, sigurnija i slobodnija Europa“.

Otvorivši sjednicu predsjednik Odbora za europske poslove istaknuo je kako provedbom prethodne rasprave započinje ciklus obavljanja europskih poslova u Saboru te dodao da to ujedno predstavlja i temelj za odabir prioriteta i izradu radnog programa za razmatranje stajališta Republike Hrvatske. – Radni program za razmatranje hrvatskih stajališta donosi se upravo na temelju programa rada Europske komisije koji će nam danas biti predstavljen, rekao je Hajduković.   

Predstavljajući Program rada Komisije za 2023. godinu Šuica je posebno naglasila kako je gotovo 70 posto od 49 prijedloga obuhvaćeno tim Programom proizašlo iz rada Konferencije o budućnosti Europe u kojoj su glavnu riječ imali građani Unije. –To su prijedlozi građana koje smo uvrstili i ta inicijativa proizašla iz Konferencije jedinstven je primjer inovativne, participativne i deliberativne demokracije na europskoj razini, istaknula je potpredsjednica Komisije te dodala kako je to jedinstven primjer zasnivanja plana rada neke institucije ili države ne prijedlozima građana. Naglasila je također kako će se ubuduće prije donošenja velikih zakonodavnih izmjena na razini Unije organizirati paneli građana čiji će se prijedlozi uzimati u obzir te najavila one o mentalnom zdravlju, digitalnoj agendi i bacanju hrane. 

– Želimo pokazati da građani mogu izravno utjecati na donošenje zakona i da ne postoji neki takozvani “briselski balon“ te dokazati da su se građani spremni angažirati za demokraciju i za obranu demokratskih vrijednosti, a to nam je omogućila upravo Konferencija o budućnosti Europe, zaključila je Šuica. U nastavku je detaljno govorila o ključnim točkama komisijinog programa rada i djelovanja u 2023. godini posebno se osvrnuvši na daljnju sveobuhvatnu pomoć Ukrajini, europski zeleni plan u kojem je najavljeno osnivanje nove Europske banke za vodik, zatim o jačanju energetske neovisnosti u sklopu kojeg je predstavljena reforma tržišta električne energije uz  razdvajanje cijene električne energije i plina. Nadalje, Šuica je predstavila i ciljeve digitalne tranzicije s naglaskom na reviziju pravila o kašnjenju u plaćanju i predlaganju zajedničkog europskog prostora za podatke o mobilnosti. U području socijalnih pitanja najavila je jačanje socijalne otpornosti Europe ažuriranjem okvira za kvalitetna pripravništva i proglašenje 2023. Europskom godinom vještina. –Tom inicijativom želimo privući visokokvalificirane stručnjake i talente u europske regije koje gube stanovništvo te spriječiti “odljev mozgova“ iz sektora u kojima nedostaje radne snage s potrebnim vještinama, istaknula je Šuica.  

O švedskim prioritetima predsjedanja Vijećem EU-a govorila je veleposlanica Madunic naglasivši kako se cijela Europa nalazi u teškim vremenima pogođena ratom u Ukrajini, energetskom krizom i krizom u opskrbi hranom. –Moramo biti mentalno spremi za sve ostale krize koje mogu iskrsnuti, a svima nam je jasno da ovi neželjeni izazovi mogu potrajati, rekla je Madunic te najavila kako će šestomjesečno švedsko predsjedanje biti usmjereno na pružanje daljnje gospodarske, humanitarne, političke i vojne potpore Ukrajini, kao i potpore njezinu putu prema EU-u. Dodala je i kako je za daljnje djelovanje prema Ukrajini važno jedinstvo Unije, kao i kad je riječ o nametanja sankcija Rusiji. 

–Prioriteti Švedske naglašeni su u četiri područja: sigurnost-jedinstvo, poticanje europske konkurentnost, zelena i digitalna tranzicija te demokratske vrijednosti i vladavina prava kao temelj demokracije, istaknula je Madunić. Govoreći o konkurentnosti istaknula je kako Europa mora uhvatiti zaostatke za Azijom većim ulaganjem u istraživanje, inovacije i razvoj kao i funkcionalnijim i manje birokratskih jedinstvenim tržištem Unije. Kada je riječ o suočavanjem s klimatskom tranzicijom švedska veleposlanica je istaknula kako EU treba biti predvodnica u suočavanju s klimatskim izazovima te ići prema smanjivanju ovisnosti o nafti i plinu i okrenuti se obnovljivim izvorima energije. – Poštivanje demokracije i vladavine prava kao važnih europskih vrijednosti ne smijemo uzeti “zdravo za gotovo“ jer ni jedna zemlja nije sigurna i svi zajedno moramo ozbiljno stati u njihovu obranu, zaključila je Madunic. Na kraju je dodala i kako, iako ta tema neće biti u uskom fokusu predsjedanja, Švedska pozdravlja proširenje Unije te podupire sve države na listi za članstvo u njihovim nastojanjima da provedu reforme i postanu članice Unije.