Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Izrael održala sastanak s predstavnicima Zaklade "Saveznici Izraela"

Zagreb – Predsjednica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijana Petir i članovi Skupine sastali su se u srijedu s predsjednikom Zaklade "Saveznici Izraela" i direktorom Parlamentarne skupine Knesseta za suradnju s kršćanskim saveznicima Joshom Reinsteinom te izvršnim direktorom europskog ogranka Zaklade Leom van Doesburgom.

Petir je rekla kako je inicijativa Zaklade "Saveznici Izraela“ da se susretne s članovima Međuparlamentarne skupine prijateljstva priznanje naporima koji Skupina ulaže u jačanje spona između Hrvatske i Izraela, između dvaju naroda, ali i između kršćana i Židova. Kako je istaknula Hrvatsko-izraelska skupina prijateljstva u Saboru ima 28 članova i jedna je od najaktivnijih.

–Međuparlamentarna skupina prijateljstva organizirala je u Hrvatskome saboru obilježavanje 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa naših dviju država, ali i obilježavanje blagdana svijetla Hanuke, a kroz aktivnosti kojima smo posvećeni našim članovima i cjelokupnoj javnosti nastojimo približiti židovsku kulturu i način života, naglasila je Petir. Goste je upoznala i s pripremama Hrvatske za predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) od 1. ožujka te istaknula kako je hrvatska Vlada u siječnju ove godine donijela Zaključak kojim je usvojila pravno neobvezujuću Radnu definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust.

Govoreći o važnosti učenja o antisemitizma Josh Reinstein je  pohvalio usvajanje Radne definicije antisemitizma te se istaknuo veliko prijateljstvo Hrvatske i Izraela zahvalivši zastupnici Petir na angažmanu i inicijativama koje poduzima kako bi se osnažila suradnja Hrvatske i drugih europskih zemalja i institucija s Izraelom. Reinstein je ukratko objasnio  kako Zaklada funkcionira te rekao kako su otvoreni za suradnju sa zastupnicima u Hrvatskome saboru na isti način kao što surađuju s 51 državom svijeta, među kojima i s parlamentima 16 europskih država.

Leo van Doesburg je pohvalio zastupnicu Petir na predanom radu u osnaživanju odnosa Hrvatske i Izraela te čestitao Hrvatskoj na skorom predsjedanju IHRA-om. Skrenuo je pozornost na međunarodne konferencije koje Zaklada organizira u Bruxellesu i Pragu ove godine, a kojima je cilj upozoriti na rastući antisemitizam u zapadnoj Europi i dati odgovor na takve pojave.

Davor Ivo Stier naglasio je da Hrvatska svoju vanjsku politiku uokviruje unutar zajedničke vanjske europske politike te je dodao da je Izrael važan saveznik, što su po njegovim riječima, dvije države već puno puta dokazale. Govoreći o suradnji akademske zajednice i širokih mogućnosti koje ona pruža Zvonimir Troskot je rekao kako postoji velik prostor za napredak i jačanje te vrste suradnje između Hrvatske i Izraela.

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić je istaknuo je da brojnost Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael dokaz koliko su zastupnici zainteresirani za suradnju s Izraelom istaknuvši kako za to brojni razlozi. Stephen Nikola Bartulica pohvalio je održavanje ovog sastanka i rekao da će Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Izrael i dalje rado sudjelovati u aktivnostima od zajedničkog interesa za obje države. Jure Brkan je istaknuo kako je Hrvatska tolerantna država u kojoj nema antisemitizma te rekao kako je uzajamno uvažavanje svih religija i naroda koji žive zajedno veliko bogatstvo.

Nakon susreta sa zastupnicima predstavnici Zaklade “Saveznici Izraela“ nastavljaju svoj boravak u Hrvatskoj posjetom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.