Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Izrael obilježila 25 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela

Zagreb – Saborska Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Izrael u ponedjeljak je na svojoj 6. sjednici obilježila 25. obljetnicu diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael. Na sjednici u sudjelovali ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i izraelski veleposlanik Gary Koren sa suradnicima.

Voditeljica Skupine Marijana Petir u svom uvodnom obraćanju naglasila je izuzetno dobre bilateralne odnose dviju država s mogućnošću dodatnog jačanja suradnje. – Hrvatska i Izrael dijele zajedničke vrijednosti kao i mnogo zajedničkih interesa u području političke, sigurnosne, obrambene, gospodarske, turističke, znanstvene, kulturne i svekolike bilateralne suradnje te redovno razmjenjuju stajališta o najvažnijim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i međusobne podrške gdje god je to moguće, kazala je Petir te dodala kako Izrael u Hrvatskoj uživa vrlo pozitivan ugled, a da je Hrvatska među Izraelcima popularna, poglavito zbog sporta i turizma.

–Mogu potvrditi da su pored vrlo intenzivnih političkih odnosa u značajnom porastu i gospodarski odnosi. Ukupna robna razmjena porasla je za 205 posto u prvih 8 mjeseci ove godine. Zadovoljni smo trendom i nastavljamo jačati institucionalni okvir suradnje kako bismo značajnije iskoristili veliki potencijal gospodarskih mogućnosti. Posljednjih mjeseci izraelske tvrtke ostvarile su značajne investicije u Hrvatsku, i to u dva sektora: obnovljive izvore energije i turizam. Pozivamo izraelske tvrtke da nastave ulagati u Hrvatsku, rekao je ministar Grlić Radman i dodao da se radi na jačanju turističkog prometa budući da je turizam kako za Hrvatsku tako i za Izrael važna gospodarska grana koja, k tome, pridonosi međusobnom upoznavanju i zbližavanju ljudi.

Veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Gary Koren istaknuo je da se u Hrvatskoj osjeća dobrodošlo i zahvalio svima na suradnji. U nastavku je naglasio kako je njegov zadatak ojačati bilateralnu suradnju politički, gospodarski i diplomatski. –Hrvatska je veliki prijatelj Izraela i drago mi je da danas obilježavamo 25 godina uspostave diplomatskih odnosa. Vjerujem da će i parlamentarna suradnja ojačati, istaknuo je veleposlanik Koren uputivši sudionicima poziv za posjet Izraelu.

Zastupnici Domagoj Hajduković i Zvonimir Troskot također su istaknuli dobru suradnju dviju zemalja naglasivši važnost daljnje suradnje, osobito u svjetlu geopolitičke situacije u Europi.