Marko Pavić sudjelovao na seminaru o europskim integracijskim procesima

Dubrovnik - Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić sudjelovao je na seminaru o europskim integracijskim procesima u organizaciji Zaklade Hanns-Seidel i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. 

Seminar, koji se održava već 24 godine, namijenjen je diplomatima iz zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe, a ovogodišnja tema je „Eurozona, energetska politika, energetska sigurnost i zelena tranzicija: Lov na bijelog zeca?“. Predavanja su bila koncipirana oko najvažnijih aktualnih pitanja u Europi: budućnost eurozone, pristupanje OECD-u i zašto je članstvo važno, implikacije ukrajinskog rata na energetsku politiku i energetsku sigurnost, Zelena tranzicija, strateška autonomija EU-a i uloga ekonomskih sankcija. 

U svom izlaganju zastupnik Pavić dao je pregled paketa Zelenog plana koji se financira iz EU financijske omotnice 2021. – 2027.  kao i Nacionalnih programa za oporavak i razvitak. - Hrvatskoj je na raspolaganju u sljedećem desetljeću 25 milijardi EUR-a za gospodarski razvoj u od čega će više od polovice sredstava biti investirano u sklopu prioriteta zelene i pametne Europe, kazao je Pavić.

– Iako je  EU odgovorna za manje od 10 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova, globalni je lider u održivom razvoju, dodao je Pavić. Istaknuo je kako Zeleni plan ne samo da će omogućiti očuvanje planeta za buduće generacije nego i gospodarski rast, razvoj te nova zapošljavanja temeljena na pametnim i zelenim tehnologijama 21. stoljeća.