Marko Pavić sudjelovao na sastancima o europskim politikama za otoke u Europskom parlamentu

Strasbourg - Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić sudjelovao je na sastancima o europskim politikama za otoke u organizaciji predsjednika Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Younousa Omarjeea. 

Niz sastanaka s visokim dužnosnicima Europske unije organiziran je prilikom glasovanja o Izvješću Europskog parlamenta o trenutačnoj situaciji i izazovima vezanima uz otoke. Predsjednik Odbora za regionalni razvoj EP-a Younous Omarjee tom prilikom naglasio je da je postignuta široka politička platforma koja će omogućiti razvoj autentične europske otočne politike.  

Predsjednik Odbora Marko Pavić rekao je da je Izvješće o EU otocima i kohezijskoj politici usvojeno velikom većinom u Europskom parlamentu. Istaknuo je da je Hrvatska, kao zemlja s 1244 otoka, otočića i hridi od kojih je 50 naseljeno, iznimno zainteresirana za ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske gdje su otoci jedan od prioriteta.

- Kohezijska sredstva su u dosadašnjoj financijskoj omotnici dovela do renesanse izgradnje luka na našim otocima, a dodatnih 150 milijuna eura koje se planira kao teritorijalni instrument namijenjen samo otocima unutar novog ITP Operativnog programa iz financijske omotnice 2021. – 2027., daju jamstvo daljnjem ulaganju u otoke, naglasio je. Poseban fokus u sljedećem razdoblju bit će održivi razvoj, poticanje poduzetništva, izgradnja infrastrukture, zaštita kulturnog naslijeđa i učinkovita energetska i vodna opskrba otoka. Marko Pavić zahvalio je hrvatskim europarlamentarcima na zastupanju i borbi za hrvatske otoke u Europskome parlamentu izdvojivši pritom inicijativu zastupnice Sunčane Glavak da se u zaključke Konferencije o budućnosti Europe ugradi osiguranje efikasnog, dostupnog i pristupačnog javnog prijevoza na otocima. 

S ciljem predstavljanja usvojenog Izvješća zastupnicima i razmjene iskustava, predsjednik Odbora Marko Pavić uputio je poziv predsjedniku Odbora za regionalni razvoj EP-a Younousu Omarjeeu za posjet Hrvatskome saboru.