Marijana Petir, kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, nazočila posljednjem ispraćaju pape u miru Benedikta XVI.

Vatikan - Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, zajedno s predstavnicima Vlade ministrom Gordanom Grlićem Radmanom i ministricom Ninom Obuljen Koržinek, nazočila je posljednjem ispraćaju pape emeritusa Benedikta XVI.

Hodočasnici, političari i crkveni velikodostojnici iz cijelog svijeta došli su se oprostiti od pape u miru Benedikta XVI. Nakon što su se članovi hrvatskog izaslanstva poklonili i pomolili preminulome papi u bazilici svetog Petra, prisustvovali su i posljednjem ispraćaju te svetoj misi koju je predvodio papa Franjo.

Marijana Petir rekla je da je papa Benedikt XVI. bio ponizan i skroman za svoga života, stavljajući svoje pouzdanje u Boga te da je takav otišao i s ovoga svijeta. U jednome trenutku, unatoč okupljenom mnoštvu, na Trgu svetog Petra zavladala je tišina koju je Petir usporedila s tišinom koja se mogla osjetiti kada je papa Benedikt XVI. prilikom svojeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj 2011. molio s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića. Kako je rekla, to je tišina u kojoj se osjetila Božja prisutnost. Istaknula je kako će joj papa Benedikt XVI. ostati u sjećanju kao papa koji je bio blizak Bogu te čiji se teološki i znanstveni rad može svrstati uz bok naučitelja Crkve.

Podsjetila je kako je prilikom svog pastoralnog pohoda Hrvatskoj u lipnju 2011. papa Benedikt XVI. dao snažnu podršku ulasku Hrvatske u EU, susreo se s političarima i predstavnicima javnoga života u HNK kojom je prigodom označio savjest kao temelj slobodnog i pravednog društva, a predvodio je i svetu misu na Hipodromu na kojoj je izrazio svoju podršku katoličkim obiteljima. Podsjetila je također da je papa Benedikt predvodio molitvu u zagrebačkoj katedrali gdje se pomolio na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca, a Katoličku crkvu u Hrvatskoj pozvao je da bude moralna savjest društva, uvijek vjerna Kristu.