Marijana Petir: Hrvatsko sjeme preduvjet za proizvodnju hrvatske hrane

Rugvica – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir sudjelovala je u utorak na obilježavanju 125. obljetnice poslovanja Bc Instituta. Tom je prilikom čestitala direktoru Ivici Ikiću i svim djelatnicima Instituta veliku obljetnicu zahvalivši im što kroz svoj rad, znanje i stručnost, proizvode hrvatsko sjeme. A to je sjeme, istaknula je Petir, bez GMO-a, što je konkurentska prednost. – Upravo na inicijativu Odbora za poljoprivredu, Hrvatski sabor usvojio je Deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a kojom je pozvao zemlje u okruženju da zauzmu isti pristup kao i Hrvatska – i budu 'GMO-free'. Time podržavamo održivu poljoprivredu i turizam, čuvamo biološku raznolikost, naše prirodne ljepote i biotički suverenitet, rekla je Petir.

Petir je nadalje podsjetila kako se poljoprivredna proizvodnja nalazi u izazovnim vremenima zbog geopolitičke situacije, agresije Rusije na Ukrajinu i klimatskih promjena, istaknuvši međutim kako su hrvatski znanstvenici i stručnjaci u suradnji s hrvatskim poljoprivrednicima i cijelim sektorom  u stanju odgovoriti na te izazove i osigurati dostatnu proizvodnju hrvatskog sjemena koje je preduvjet za proizvodnju hrvatske hrane.

Kvalitetno sjeme i sadni materijal te dostupnost poljoprivrednog zemljišta osnovni su preduvjeti za  uspješno i isplativo bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. To je i razlogom što se saborski Odbor za poljoprivredu svojim prijedlozima aktivno uključio u poboljšanje Zakona o sjemenu i Zakona o poljoprivrednom zemljištu u kojima je posebno izražena potpora proizvodnji hrvatskog sjemena. 

Zahvaljujući tim propisima malim proizvođačima, koji koriste sjeme s poljoprivrednog gospodarstva za vlastite potrebe, ne ograničava se korištenje domaćeg sjemena za vlastite potrebe u nekomercijalne svrhe niti se ograničavaju načela ekološke proizvodnje, a dodatni bodovi pri ostvarivanju prava na korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta osigurani su za sjemensku proizvodnju. Petir je nadalje podsjetila kako su inicijative izrečene na sjednicama Odbora za poljoprivredu potaknule raspisivanje natječaja iz Mjere 4.1.1 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske kroz koje je 50 milijuna kuna bilo namijenjeno sektoru sjemenske proizvodnje, a 20 milijuna kuna sektoru rasadničarske proizvodnje. U tijeku je i javno savjetovanje o Programu potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu vrijednog 7,5 milijuna kuna.