Marijana Petir boravila u Vatikanu u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice

Vatikan - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora Marijana Petir, kao članica izaslanstva ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića-Radmana, boravila je 9. i 10. studenoga u službenom posjetu Svetoj Stolici u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice. U izaslanstvu je bila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Zastupnica Petir je s hrvatskim izaslanstvom sudjelovala na općoj audijenciji kod Svetog Oca, tijekom koje je ministar Grlić-Radman darovao Svetom Ocu drvo masline s otoka Brača i brevijar te je istaknuo zahvalnost Svetoj Stolici na važnoj ulozi u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske, kao i na njezinoj velikoj potpori pristupanju Hrvatske  Europskoj uniji. Zastupnica Petir zamolila je Svetog Oca da blagoslovi Hrvatsku i hrvatski narod što je Sveti Otac s radošću i učinio.

Petir je sudjelovala i na sastancima koje je ministar Grlić-Radman imao s msgr. Paulom Richardom Gallagherom, tajnikom Svete Stolice za odnose s državama i kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom Svete Stolice, a održala je i zaseban sastanak s kardinalom Kurtom Kochom, prefektom Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana. 

Na sastancima se razgovaralo o zaštiti slobode vjere i pomoći progonjenim kršćanima, položaju Hrvata u BiH i Srbiji te stanju u jugoistočnoj Europi, ratu u Ukrajini, hrvatskom predsjedanju s IHRA-om, međureligijskom dijalogu i značaju bl. Alojzija Stepinca za hrvatski narod, te u tom smislu i o planovima za obilježavanje dvije važne obljetnice iduće godine, a to su 70. godišnjica od proglašenja Alojzija Stepinca kardinalom te 25. godišnjica njegove beatifikacije.

Visoki dužnosnici Svete Stolice posebno su pohvalili projekt stipendiranja mladih kršćana progonjenih zbog svoje vjere s područja Azije, Afrike i Bliskog Istoka kojeg je Hrvatska uvela na inicijativu zastupnice Petir, kao i pružanje izravne pomoći obiteljima žrtava terorističkog napada na biskupiju Ondo u Nigeriji.

Tijekom službenog posjeta Svetoj Stolici članovi državnog izaslanstva sudjelovali su i na svetoj misi za domovinu i hrvatski narod u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima te su obišli i Papinski hrvatski Zavod svetog Jeronima u Rimu gdje su se susreli s rektorom, velečasnim Markom Đurinom, svećenicima na studiju u Rimu i hrvatskom zajednicom.

U bazilici Svetih apostola u Rimu, u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice, Hrvatsko glazbeno društvo „Sveta Cecilija - Korčula“ izvelo je Morešku, tradicionalnu vitešku igru čemu je prisustvovalo hrvatsko državno izaslanstvo kao i predstavnici diplomatskog zbora pri Svetoj Stolici.