Izaslanstvo Sabora sudjelovalo na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg – Voditeljica izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Marijana Balić te članovi izaslanstva Zdravka Bušić, Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier sudjelovali su u radu ljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) od 20. do 24. lipnja 2022. godine.

Tijekom rasprave o izvješću „Recentni izazovi sigurnosti u Europi: koja je uloga Vijeća Europe?" Domagoj Hajduković istaknuo je važnost daljnjeg jačanja Vijeća Europe i njezinih temeljnih ciljeva očuvanja demokracije, ljudskih prava, pravne države, kao i borbe protiv lažnih vijesti i dezinformacija i oblika jačanja demokratske države naglasivši kako demokratske države rijetko ratuju jedna protiv druge i da je demokracija jamac mira. 

Nastavno na raspravu o budućoj ulozi Vijeća Europe održana je i rasprava „Opstojnost demokratske sigurnosti u Europi” u kojoj su sudjelovali  ministar vanjskih poslova i ministar obrane Irske Simon Coveney te ujedno i aktualni predsjedavajući Odbora ministara, ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić kao i čelnica bjeloruske oporbe Sviatlana Tsikhanouskaya. Zastupnici su, kao pravodobnu i nužno potrebnu, pozdravili najavu održavanja Četvrtog sastanka šefova država i vlada Vijeća Europe koji će biti prvi takav sastanak nakon 2005. godine kako bi se razmotrio daljnji smjer djelovanja Vijeća Europe.

Također je raspravljano o  humanitarnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu s posebnim naglaskom na unutarnju i vanjsku migraciju, zatim o odgovornosti za obaranje leta MH17, o slučajevima političkih zatvorenika u Ruskoj Federaciji te o potrebi jačanja ljudskih prava i vladavine prava na Sjevernom Kavkazu. U raspravi o izvješćima vezanim za posljednje dvije teme Davor Ivo Stier je naglasio da oba izvješća opisuju kršenje ljudskih prava od strane vlasti Ruske Federacije te da se u toj državi sistematski krše prava na govor, prava na okupljanje i religijske slobode. Istaknuo je činjenicu da nije čudno da autoritarni režimi koji uskraćuju slobode svojim vlastitim to čine i drugim narodima u susjednim državama. Stier je također podsjetio da država mora biti tu da služi i osigurava slobodu i dostojanstvo svake ljudske osobe, a ne obrnuto.

Raspravljajući o izvješću o sprječavanju i borbi protiv antisemitizma Domagoj Hajduković je izrazio žaljenje zbog činjenice da se osuđujući govori o antisemitizmu, govoru mržnje i nasilju prema Židovima i dalje moraju ponavljati. Istaknuo je i kako prema drugim manjinama i različitim skupinama ljudi postoji nasilno ponašanje te da bi, osobito kod mladih ljudi, trebalo pojačati edukacijske napore u eliminaciji zabluda i predrasuda koje obično proizvode strah od različitog pa i nasilje. Davor Ivo Stier se složio da je pitanje edukacije jedno od ključnih te podsjetio da će Hrvatska u 2023. godine preuzeti rotirajuće predsjedanje Međunarodnom alijansom za sjećanje na holokaust te će u suradnji s Yad Vashemom, između ostalog, organizirati edukaciju za profesore po hrvatskim školama, a kako je rekao, planira se i izgradnja Muzeja Holokausta za edukaciju budućih generacija u Hrvatskoj. 

Tijekom ljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe okupljenim zastupnicima obratili su se i predsjednica Helenske Republike Katerine Sakellaropoulou te nizozemski kralj Willem Alexander. S radom je započela i nova parlamentarna platforma za prava pripadnika LGBTI zajednice u Europi u kojoj će predstavnik Hrvatskoga sabora biti član izaslanstva Domagoj Hajduković.