Izaslanstvo Odbora za europske poslove u posjetu Moldaviji

Kišinjev - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, potpredsjednik Darko Sobota te voditeljica međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Moldova Irena Šimunić borave u dvodnevnom službenom posjetu Moldaviji na poziv predsjednice Odbora za vanjske i europske poslove Parlamenta Moldove Doine Gherman.

Posjet je započeo sastancima saborskog izaslanstva s predsjednikom Parlamenta Moldavije Igorom Grosuom koji je naglasio da se trenutna geopolitička situacija osjeti i u Moldovi, ali da oni jedino vide europski put svoje zemlje. –Mi smo trenutno u fazi ispunjavanja svih kriterija koje nam je preporučila Europska unija i to smo shvatili kao dio svoje reforme, pogotovo pravosudnog sustava, rekao je Grosu.

Na sastanku s Odborom za vanjske i europske poslove predsjednica Odbora Doina Gherman je naglasila kako je partnerstvo s Hrvatskom dobrodošlo i potrebno Moldovi, a osobito kada je riječ o suradnji s Hrvatskim saborom u pitanjima poput organizacije rada radnih tijela i stručne službe u pregovorima s Europskom unijom, na što je hrvatsko izaslanstvo istaknulo da pomoć Hrvatske i Sabora nije upitna.

Voditeljica međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Moldavija Irena Šimunić pozvala je kolege na uzvratni posjet Zagrebu te istaknula da je dosadašnja suradnja skromna te da ima prostora za intenziviranje suradnje. Potpredsjednik Odbora za europske Darko Sobota rekao je da bi gospodarska suradnja trebala biti snažnija posebice obzirom na činjenicu da Hrvatska i Moldavija nemaju otvorenih pitanja.

U nastavku posjeta saborsko izaslanstvo se sastalo s predsjednicom Vlade Moldavije Natalijom Gavrilitom s kojom su razgovarali o gospodarskoj i političkoj situaciji u Moldaviji. –Naša orijentacija je europska, unatoč političkoj situaciji u državi gdje je oporba proruska. Cijenim podršku Hrvatske koja nam predstavlja primjer kada govorimo o europskim integracijama, izjavila je premijerka Gavrilit te dodala da je nedavno održani Parlamentarni summit Krimske platforme bio dokaz hrvatske podrške u ovim teškim vremenima.

Hajduković je rekao da Hrvatska ima jako puno iskustva u pregovorima te da svoje bogato iskustvo može  podijeliti. –Hrvatska vam je veliki prijatelj, uvijek snažno podržavamo proširenje Europske unije, vi ste Europa i nadam se da ćete uskoro biti članica Europske unije, rekao je Hajduković i dodao kako je gospodarska i energetska kriza trenutno glavna tema ne samo u Moldovi i Europi već i u cijelom svijetu.

Izaslanstvo se sastalo i sa zamjenikom premijerke Olegom Serebrianom kao i s predsjednikom Odbora za obranu Lilianom Carpom s kojima su razgovarali o situaciji u okupiranom području Transnistrije, a dvodnevni će posjet zaključiti sastancima s dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i s potpredsjednikom Parlamenta Mihailom Popsoijem.