Izaslanstvo Odbora za europske poslove sudjeluje na sastanku COSAC-a

Prag - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, potpredsjednik Odbora Darko Sobota te članovi Marko Pavić i Erik Fabijanić sudjeluju na LXVIII. sastanku Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC), koji se od 13. do 15. studenoga 2022. održava u Pragu. Domaćini sastanka su Zastupnički dom i Senat Češke Republike.

Prisutne je uvodno pozdravila predsjednica Zastupničkog doma Marketa Pekarova Adamova naglasivši da su glavne teme sastanka COSAC-a geopolitička situacija u Europi, rat u Ukrajini, energetska neovisnost, ali i proširenje Europske unije.

Predsjednik Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Ondrej Benšik istaknuo je kako se Europa nalazi u izazovnim vremenima kada se civilizacijske stečevine odnosno utvrđena ljudska prava ne smiju smanjivati. Dodao je i da je Češka primila veliki broj ukrajinskih izbjeglica te nastavlja pomagati Ukrajini na sve moguću načine. Sudionicima se videovezom obratila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknuvši da Europa polako postaje energetski neovisna te da čvrsto stoji uz Ukrajinu.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković zahvalio je kolegama iz Češke na odličnoj organizaciji sastanka COSAC-a, kao i parlamentarne dimenzije predsjedanja, te je dodao kako je iznimno zadovoljan što je proširenje Europske unije jedna od glavnih tema. – Smatram kako bez jasne perspektive proširenja Europska unija nema smisla. Žao mi je što Gruzija nije dobila status kandidata. Ukoliko Europska unija ne ponudi jasnu budućnost zemljama koje žele postati članice, bojim se da će europsku perspektivu zamijeniti nekim drugim politikama, rekao je  Hajduković te dodao kako Hrvatska čvrsto stoji uz Zapadni Balkan i njegov europski put.

Marko Pavić je, govoreći o budućnosti Europske unije, istaknuo važnost nedavno zaključene Konferencije o budućnosti Europe. –Moramo se voditi zaključcima ove Konferencije i svime što su nam građani poručili. Europske institucije moraju slušati građane. Hrvatska nastavlja svoj europski put ulaskom u eurozonu sljedeće godine, kao i u Schengenski prostor, rekao je Pavić i dodao kako bi trebalo posvetiti više pažnje Europskom zelenom planu i vještinama, budući da je iduća godina posvećena upravo vještinama bez kojih nema gospodarskog razvoja Europske unije.

Saborsko izaslanstvo spomenulo je i nedavno održani Prvi parlamentarni summit međunarodne Krimske platforme u Zagrebu koji je okupio brojne predsjednike parlamenata država koje podupiru ukrajinsku nezavisnost i osuđuju rusku agresiju. Složili su se da je pravo svakoga naroda odlučivanje o vlastitoj budućnosti, u čemu uživaju punu podršku prijateljske Hrvatske. Govorilo se i o hibridnom ratovanju, a sugovornici su se složili kako je Europa u krizi koja zahtijeva pronalazak novih oblika rješavanja problema u kojima se ne smiju zaboraviti građani.

U raspravi o strateškoj autonomiji Europske unije Domagoj Hajduković istaknuo je važnost terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku i planove njegova proširenja, rekavši kako je europska strateška budućnost u obnovljivim izvorima energije i energetskoj neovisnosti, ali i u sigurnim i održivim pravcima opskrbe hranom. Erik Fabijanić se također osvrnuo na prirodni ukapljeni plin kao izvor energije, istaknuvši kako isti povlači i pitanje kapaciteta pomorskog prometa i brodogradnje, ako EU želi ovim putem nadomjestiti ruski plin. U kontekstu rasprave o strateškoj autonomiji Fabijanić je govorio i o obrambenoj uniji, rekavši kako treba učiniti sve kako se ne bi ponavljali incidenti poput pada bespilotne letjelice u Zagrebu u ožujku ove godine.

Sastanak COSAC-a bit će zaključen u utorak, 15. studenoga usvajanjem Zaključaka i Doprinosa COSAC-a te najavom parlamentarne dimenzije švedskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine.