Izaslanstvo Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Iran boravi u službenom posjetu Iranu

Teheran – Izaslanstvo saborske Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Iran boravi u višednevnom službenom posjetu Islamskoj Republici Iranu tijekom kojega su zastupnici Zlatko Hasanbegović, Erik Fabijanić i Ivan Ćelić održali niz sastanaka s iranskim dužnosnicima. 

Na sastanku s predsjednikom iranskog parlamenta Mohammadom Baqerom Qalibafom izraženo je obostrano zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja. Voditelj skupine prijateljstva Zlatko Hasanbegović podsjetio je kako je Iran bila prva azijska zemlja koja je priznala mladu hrvatsku državu. – Iznimna nam je čast što smo posjetili Iran u godini u kojoj obilježavamo 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, rekao je Hasanbegović. Osvrnuvši se na gospodarsku suradnju, predsjednik parlamenta Qalibaf izrazio je mišljenje kako bi Iran i Hrvatska, unatoč ograničenjima na međunarodnoj razini, trebali iznaći načine za bolju trgovinsku razmjenu. 

Na sastanku s voditeljem Iransko-hrvatske skupine prijateljstva Alijem Asgharom Khanijem i drugim članovima skupine, dužnosnici su potvrdili dobre bilateralne odnose bez otvorenih pitanja. Hasanbegović je istaknuo kako su gospodarski odnosi važan dio suradnje dviju zemalja. – Drago mi je što se naš posjet iranskom parlamentu događa u vrijeme održavanja Prve iransko-hrvatske halal trgovinske konferencije jer smatram da je industrija halal proizvoda dijelom hrvatskog gospodarstva koji raste iz godine u godinu, rekao je Hasanbegović.

Saborsko izaslanstvo sudjelovalo je i na svečanom otvorenju konferencije u Iranskoj gospodarskoj komori gdje su saborski zastupnici imali priliku susresti se s hrvatskim gospodarstvenicima. Osim hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda s halal certifikatom, u radu konferencije sudjelovali su i proizvođači iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Na sastanku s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirom-Abdollahianom, Zlatko Hasanbegović je izvijestio iransku stranu o nizu aktivnosti kojima Hrvatska obilježava 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Erik Fabijanić usto je predstavio rad Odbora za međuparlamentarnu suradnju te upoznao iransku stranu s postupkom osnivanja skupina prijateljstva u Saboru. Rekavši kako je iranska skupina u Saboru vrlo aktivna, Fabijanić je naglasio značajnu ulogu parlamentarne dimenzije u održavanju dobrih bilateralnih odnosa. Amir-Abdollahian ponovio je mišljenje kako bi uzajamni gospodarski odnosi trebali biti bolji, na što je saborski zastupnik Ivan Ćelić odgovorio kako je i hrvatska strana svjesna nezadovoljavajuće trgovinske razmjene no kako kao članica EU-a mora djelovati u skladu s obvezama koje proizlaze iz članstva.

U sklopu svog boravka u Iranu, izaslanstvo je posjetilo i grad Isfahan. Na sastanku s predstavnicima gradskog vijeća tog poznatog turističkog središta sugovornici su se složili oko mogućnosti povećanja turističke razmjene, čemu bi značajno pridonijeli izravni letovi.

Tijekom posjeta Iranu saborsko je izaslanstvo sa svojim domaćinima, između ostaloga, razgovaralo i o potencijalima kulturne i znanstvene suradnje posebice učenja hrvatskog i perzijskog jezika na hrvatskim i iranskim sveučilištima. Također je izražena spremnost za intenzivnijom međuparlamentarnom suradnjom te je Hasanbegović uputio poziv iranskoj skupini za uzvratni posjet Hrvatskoj.