Ivana Posavec Krivec sudjelovala na sastanku Glavnog odbora za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku Parlamentarne skupštine SEECP-a

Zagreb - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskog sabora u PS SEECP-a Ivana Posavec Krivec sudjelovala je u utorak na sastanku Glavnog odbora za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku Parlamentarne skupštine SEECP-a koji je u organizaciji Beograda, tijekom grčkog predsjedanja (CiO), održan videokonferencijskim putem. 

Na sastanku s temom "Ekonomije Jugoistočne Europe u svjetlu pandemije COVID-19: ulozi i perspektive", sudjelovali su predstavnici Ankare, Atene, Beograda, Bukurešta, Kišnjeva, Sarajeva, Skoplja, Sofije, Zagreba, Ministarstva gospodarstva Republike Srbije, Regionalnog vijeća za suradnju (RCC) i Regionalnog vijeća za parlamentarnu suradnju (RSPC SEE).

Ivana Posavec Krivec istaknula je ideju jačanja zajedničkih napora usmjerenih na energetsku diversifikaciju i suradnju u regiji te važnost pristupa kontinuiranim, pouzdanim i cjenovno pristupačnim energetskim resursima za ukupnu energetsku sigurnost regije, kao i pristup digitalnim aplikacijama, potvrđivanju testiranja na pandemiju, potvrdama o cijepljenju i oporavku s ciljem olakšavanja slobodnog kretanja osoba, kapitala i usluga.

Zoran Dimitrijević, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Republike Srbije stavio je poseban naglasak na činjenicu da će Srbija u 2022. imati najveću stopu gospodarskog rasta u Europi kao rezultat mjera za stabiliziranje gospodarstva koje su donesene prije pandemije, ali i kao rezultat ukupne političke, gospodarske stabilnosti Srbije i njenog geopolitičkog položaja. Završno, Dimitrijević je izjavio da regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" nije alternativa procesu pridruživanja EU-u, te pozvao i druge zemlje članice SEECP-a da se priključe ovoj inicijativi.

Pranvera Kastrati, ekspert za gospodarsku i digitalnu povezanost u Vijeću za regionalnu suradnju (RCC), govorila je o potrebi nastavka razvoja politike rada i zapošljavanja u regiji, porastu BDP-a, smanjivanju cijena roaminga u zemljama članicama, priznavanju diploma i osobnih karata te o digitalizaciji i učešću žena u digitalnim hubovima.

Jasmin Emrić (Sarajevo) istaknuo je velike gospodarske probleme u BiH izazvane ne samo pandemijom već i političkom nestabilnošću, odnosno višemjesečnom blokadom rada Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara, dok je Đorđe Miličević (Beograd), potvrdio da je Srbija u europskom vrhu po stopi rasta zahvaljujući mjerama financijske potpore koju je država osigurala građanima i gospodarstvu i odličnih prinosa u poljoprivrednom sektoru. Naglasio je da Srbija želi ojačati svoju poziciju u regiji po pitanju stranih investicija, razvoju inovacija, umjetne inteligencije, robotike i digitalizacije, što vodi stvaranju boljeg, prosperitetnijeg i zadovoljnijeg društva.

Obratili su se i predstavnici Ankare i Skoplja, naglasivši potrebu za razvijanjem regionalne povezanosti, transportnih koridora i suradnje u području gospodarstava.

Na kraju sastanka, usvojen je prijedlog Rezolucije i preporuka Glavnog odbora za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku.