Ivan Ćelić i Natalija Martinčević sudjeluju na 143. zasjedanju Interparlamentarne unije

Madrid - Članovi Izaslanstva Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji Ivan Ćelić i Natalija Martinčević sudjeluju na 143. skupštini IPU-a koja se od 26. do 30. studenoga održava u Madridu.

Skupština je prije svega značajna po tome što je prva fizički održana redovna skupština nakon više od dvije godine.

Tema opće rasprave je "Suvremeni izazovi demokraciji, nadilaženje podjela i izgradnja zajedništva" o kojoj će biti donesena deklaracija. U njoj će se ova najstarija multilateralna međunarodna organizacija na svijetu izjasniti o pitanjima kao što su pad povjerenja u politički sustav, rastuća polarizacija i širenje dezinformacija putem društvenih medija.

Na skupštini su zasjedala sva tijela Organizacije, a kao izvanredna tema uvrštena na dnevni red po hitnom postupku, pitanje je jednakosti u dostupnosti cjepiva na prijedlog Sejšela, o kojem će biti usvojena posebna rezolucija.

Hrvatsko izaslanstvo aktivno je sudjelovalo u radu Skupštine, njezinih tijela i posebno Geopolitičke skupine 12+, najznačajnije grupacije zemalja unutar IPU-a kojoj pripada i Hrvatska.

Na marginama je hrvatsko izaslanstvo održalo bilateralni sastanak s izaslanstvom Izraela na čelu s Avijem Dichterom, zastupnikom Knesseta čiju je kandidaturu za članstvo u Savjetodavnoj skupini za borbu protiv terorizma podržalo hrvatsko izaslanstvo.

Skupština danas završava rad.