Hrvatski sabor posjetio visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown

Zagreb - Hrvatski sabor posjetio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown. U ime predsjednika Hrvatskoga sabora Zlatka Tomčića, primio ga je potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac. 

Ashdown je izrazio zadovoljstvo što se posljednjih godina između Hrvatske i Bosne i Hercegovine uspostavlja sve više konstruktivnih međudržavnih odnosa i što je sve bolja regionalna suradnja, te nadu da će se takvi odnosi nastaviti i nakon predstojećih izbora u Hrvatskoj. 
Govoreći o ciljevima u drugoj polovini svoga mandata u Bosni i Hercegovini, Ashdown drži da je najvažnija uspostava samoodržive države Bosne i Hercegovine, u kojoj će njezini građani odlučivati o svim pitanjima pa i o promjeni Ustava. Slaže se da će promjene biti potrebne, ali međunarodna zajednica će se, kazao je, tijekom slijedećeg razdoblja povlačiti te iz pozadine pomagati spomenuti proces. 

Tomac je naglasio je da Hrvatska podržava jačanje centralne države Bosne i Hercegovine i slabljenje entiteta, no da se u uspostavi načela "jedan čovjek, jedan glas", mora imati u vidu da Bosnu i Hercegovinu čine tri jednakopravna naroda koji nisu i jednako brojni. Ashdown se složio napomenuvši da isto načelo mora vrijediti i za područje Bosne i Hercegovine i za područje Mostara. 

Sugovornici su suglasni u tome da je stabilnost Bosne i Hercegovine iznimno važna za Hrvatsku, kako u svakidašnjem životu i gospodarskim odnosima, tako i kad je riječ o putu Hrvatske prema Europskoj uniji, koji će slijediti i Bosna i Hercegovina. Tome će pridonijeti i potvrđivanje Protokola i Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz Ploče i Neum te omogućavanje povratka izbjeglica u Hrvatsku i u Bosnu i Hercegovinu. 

Autor: Služba za odnose s javnošću