Hrvatski sabor obilježio Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Zagreb – Hrvatski sabor pridružio se obilježavanju 23. kolovoza - Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma. Izaslanici predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast svim žrtvama. Saborska zastupnica Zdravka Bušić sudjelovala je na komemoraciji žrtvama komunizma na stratištu na Lepoj Bukvi i kod grobnice Macelj, nakon koje je održana i sveta misa u Crkvi Muke Isusove.

Vijenac uime predsjednika Hrvatskoga sabora kod spomen ploča na Golom otoku i Svetom Grguru, podignutih u čast žrtvama komunističkog režima stradalima na tim otocima, položio je saborski zastupnik Josip Borić. 

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježit će se i u Splitsko-dalmatinskoj županiji u općini Zagvozd, prilikom čega će se održati posljednji ispraćaj i pokop 30 žrtava Drugog svjetskog rata ekshumiranih na području Zagvozda. Obilježavanju i posljednjem ispraćaju na groblju sv. Jerolima uime predsjednika Sabora Jandrokovića nazočit će saborski zastupnik Luka Brčić.

Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Republici Hrvatskoj koji se obilježava od 2011. godine.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora