Hajduković, Stier i Pavić sudjelovali na sastanku COSAC-a

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i članovi Odbora Davor Ivo Stier i Marko Pavić sudjelovali su u ponedjeljak i utorak na LXVI. sastanku Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC) koji je održan u okviru parlamentarne dimenzije slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Sastanak je, uvažavajući epidemiološke okolnosti, održan videokonferencijskim putem, a vodio ga je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i europske poslove Slovenskog Državnog sveta Bojan Kekec.

Tijekom dvodnevnog sastanka izaslanstva su raspravljala o postignućima slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije, europskoj perspektivi država zapadnoga Balkana, uključivanju mladih u procese donošenja odluka na europskoj razini te o Konferenciji o budućnosti Europe. Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković čestitao je Sloveniji na uspješnom predsjedanju Vijećem Europske unije u izazovnim okolnostima posebno naglasivši pitanja nestabilnosti u regiji jugoistočne Europe i migracijske krize. Govoreći o Konferenciji o budućnosti Europe, Hajduković je pozvao na povratak praksi održavanja sastanaka za predsjednike odbora uključenih u COSAC nakon sastanaka Izvršnog odbora Konferencije te je postavio pitanje spremnosti Europske unije na pristupanje izmjenama i dopunama Osnivačkih ugovora ukoliko Konferencija o budućnosti Europe pokaže da je to smjer kojem građani teže. 

Član Odbora za europske poslove Stier je govorio na panelu posvećenom europskoj perspektivi zapadnoga Balkana te je rekao kako ovdje nije riječ o proširenju već dovršenju Europske unije. Predložio je da se više radi na integraciji društava zemalja zapadnog Balkana pružanjem više sloboda građanima te je kao primjer predložio da se razmisli o proširivanju ukidanja roaminga na ovu regiju.

Član Odbora za europske poslove i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Pavić govorio je o uključenosti mladih u procese donošenja odluka na europskoj razini posebno istaknuvši važnost osnaživanja mladih kroz mjere na tržištu rada, kao i promicanja njihove uključenosti na svim društvenim razinama. U svojoj intervenciji na panelu posvećenom Konferenciji o budućnosti Europe Pavić je pohvalio najavu da će Višejezična digitalna platforma ostati otvorena i nakon zaključenja Konferencije, a osvrnuo se i na nedavno održanu konferenciju UN-a o klimatskim promjenama COP26, rekavši kako EU, iako proizvodi samo 8 do 9 posto svjetskih emisija, treba biti svjetskim liderom u području borbe protiv klimatskih promjena.

Sastanak je zaključen najavom parlamentarne dimenzije francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Najavljeno je kako će se sastanak predsjednika COSAC-a održati 13. i 14. siječnja 2022., dok će se LXVII. COSAC održati od 3. do 5. ožujka 2022. godine. Rečeno je i kako će o formatu sastanaka francusko predsjedanje odlučiti naknadno vodeći računa o epidemiološkoj situaciji u Francuskoj i Europskoj uniji.