Gari Cappelli primio španjolskog veleposlanika Juana González-Barbu Peru

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli primio je u srijedu veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Juana González-Barbu Peru. 

Predsjednik Odbora Cappelli i veleposlanik González-Barba razgovarali su o aktivnostima Odbora za vanjsku politiku,  aktualnoj situaciji u Ukrajini te hrvatskome susjedstvu, posebno u Bosni i Hercegovini. 

U vezi sa situacijom u Ukrajini, predsjednik Odbora Cappelli kazao je kako je Hrvatska i prije ruske agresije na Ukrajinu iskazivala svoj jasan stav potpore Ukrajini te je i dalje spremna pružati tehničku, materijalnu i humanitarnu pomoć. – Naše iskustvo iz Domovinskog rata u pregovorima, u razminiranju te mirnoj reintegraciji je veliko, to je iskustvo kakvo nije imala niti jedna članica EU-a nakon 2. svjetskog rata, rekao je Cappelli te dodao kako i tim svojim iskustvima Hrvatska može pomoći Ukrajini. Podsjetio je kako je Odbor za vanjsku politiku donio i Deklaraciju o Ukrajini koja je potvrđena na plenarnoj sjednici, čime je također dodatno osnažena potpora Ukrajini. 

Razgovarajući o situaciji u hrvatskom susjedstvu, posebice BiH te području zapadnog Balkana, sugovornici su se složili kako je važno poduzeti sve kako bi se sačuvala stabilnost regije, koja je ujedno i ključ stabilnosti EU-a. 

Cappelli i González-Barba razmijenili su mišljenja i o politici proširenja Europske unije, te europskome putu Sjeverne Makedonije i Albanije.