Gari Cappelli primio japanskog veleposlanika Masatu Isu

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli primio je u srijedu japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Masatu Isu.

-Želim naglasiti kako je u gospodarskom i političkom smislu suradnja između Hrvatske i Japana dobra, kazao je na početku sastanka predsjednik Odbora Cappelli i dodao kako sljedeće godine obilježavamo 30. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje što je izvrsna prilika da proslavimo i učvrstimo suradnju. Istaknuo je kako je broj japanskih turista u posjetu Hrvatskoj ponovno u porastu nakon pada koji je bio uzrokovan pandemijom Covid 19. – Turisti iz Japana vole obilazak kulturnih atrakcija u većim gradovima, što je segment koji je Hrvatskoj potreban, dodao je Cappeli.

Japanski veleposlanik naglasio je da u gospodarskoj suradnji imamo pozitivan trend te istaknuo primjer ulaganja japanske kompanije SoftBank u Rimac Grupu. Govoreći o sigurnosnoj situaciji u svijetu kazao je kako su sigurnost Europe i istočne Azije nerazdvojne i izrazio zadovoljstvo što je sve veći broj ljudi u Hrvatskoj zainteresiran za političku situaciju na istoku Azijskog kontinenta.

U nastavku razgovora bilo je riječi o LNG terminalu na otoku Krku kao i o Janafu koji osiguravaju energetsku sigurnost Hrvatskoj i okolnim zemljama. Na kraju razgovora predsjednik Odbora Cappelli zahvalio je na japanskom sudjelovanju na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme i naglasio kako je važno da u trenutku ruske agresije na  ukrajinski suverenitet pokažemo ujedinjenost.