Gari Cappelli održao sastanak s izraelskim veleposlanikom Garyjem Korenom

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Države Izraela u Republici Hrvatskoj Garyjem Korenom.

Gari Cappelli izrazio je zadovoljstvo partnerskim i prijateljskim odnosima dvije zemlje te podsjetio kako se ove godine obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela. Istaknuo je i važnost suradnje u parlamentarnom smislu, a iskazao je i zanimanje za izraelska iskustva u području sigurnosti. – Odbor za vanjsku politiku sa zanimanjem gleda na situaciju na Bliskom istoku, osobito područje sigurnosti gdje Izrael igra važnu ulogu, rekao je Cappelli.

Veleposlanik Koren izvijestio je predsjednika Odbora o nedavno održanim parlamentarnim izborima u Izraelu. Kazao je kako je njegov prioritet jačanje gospodarske suradnje između dvije zemlje, a dobru perspektivu suradnje vidi u području poljoprivrede, turizma, znanosti i kibernetičke sigurnosti.

U nastavku susreta razgovarali o predstojećem ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen gdje se Hrvatska mora suočiti s pitanjem sigurnosti granica, u čemu Izrael ima puno iskustva. Na sastanku je također bilo riječi o aktualnoj geopolitičkoj situaciji, ratu u Ukrajini i sigurnosnim izazovima na Bliskom istoku.