Gari Capelli primio državnog tajnika moldavskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Veaceslava Dobîndu

Zagreb – „Naš jezik je naše blago“ glasi stih iz moldavske himne i vjerujemo da će i Moldavija svojim ulaskom u Uniju predstavljati blago, kazao je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gari Capelli, čestitajući Veaceslavu Dobîndi  prošlotjedno dobivanje kandidacijskog statusa Moldavije za članstvo u EU. 

–Iako je Moldavija oduvijek dijelom Europe, velik je to korak za nas, osobito imajući u vidu posebne okolnosti, no riječ je o nepovratnom putu, za koji znamo da će biti težak te molimo Hrvatsku da bude uz nas, kazao je Veaceslav Dobînda.

Potvrdivši hrvatsku podršku za dodjelu kandidacijskog statusa Modaviji, Capelli je izrazio spremnost hrvatskih institucija na razmjenu tehničke pomoći i iskustava iz vlastitog pristupnog procesa, osvrnuvši se pritom i na hrvatsku želju za što skorijim odobravanjem statusa Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Na sastanku su usto razmijenjene informacije o situaciji u Transnistriji, odmetnutoj moldavskoj regiji pod kontrolom proruskih snaga te o statusu ukrajinskih izbjeglica u Moldaviji. Capelli i Dobînda su se zaključno usuglasili oko dinamiziranja bilateralnih odnosa kroz suradnju parlamentarnih skupina prijateljstva.