Furio Radin i Domagoj Hajduković održali sastanke s veleposlanikom Japana Masatom Isom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković u srijedu su se na odvojenim sastancima sastali s japanskim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj Masatom Isom. 

Potpredsjednik Sabora Radin i veleposlanik Iso razmijenili su mišljenja o bilateralnim odnosima dviju država, posebno mogućnostima njihovoga intenziviranja na gospodarskom planu i proširenju trgovinske razmjene. Izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom na području kulture i umjetnosti što je, kako je istaknuo potpredsjednik Sabora Radin, odličan put za jačanje prijateljskih odnosa. Osvrnuli su se i na parlamentarnu suradnju složivši se kako bi ponovna uspostava intenzivnijih odnosa dviju međuparlamentarnih skupina prijateljstva, ali i drugih radnih tijela, mogla značajno doprinijeti unaprjeđenju odnosa dvaju parlamenata. 

Razgovaralo se i o aktualnoj situaciji u Japanu te pripremama za obilježavanje 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana sljedeće godine. 

Japanskoga veleposlanika primio je na zasebnom sastanku i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković. Uvodno je istaknuo kako odnosi Europske unije i njezinih članica s Japanom, posebno u novim međunarodnim okolnostima nastalim nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, imaju izuzetno važnu ulogu. S tim u vezi, predsjednik Odbora Hajduković i veleposlanik Iso razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u Europi te japanskome susjedstvu te drugim globalnim izazovima s kojima se suočavaju obje zemlje. 

Sugovornici su se složili kako kulturna, ali i akademska suradnja predstavljaju značajne čimbenike u jačanju odnosa dviju zemalja. Posebno je istaknuta važnost japanskih iskustava u suočavanju s potresima i njegove protupotresne tehnologije koja bi mogla pomoći i Hrvatskoj u pronalaženju novih modela sigurne gradnje. Osim suradnje sveučilišta, istaknuta je i važnost daljnjeg razvoja suradnje lokalnih vlasti, posebno hrvatskih i japanskih gradova poput Kawasakija i Rijeke te Kiota i Zagreba.