Francuski veleposlanik Veyssiere predstavio prioritete predsjedanja Vijećem Europske unije

Zagreb – Odbor za europske poslove održao je u utorak sjednicu na kojoj je veleposlanik Francuske Gaël François Veyssiere predstavio prioritete predsjedanja Vijećem Europske unije. –Drago mi je što nastavljamo s tradicijom predstavljanja prioriteta u Hrvatskome saboru i što imamo priliku čuti nešto o trinaestome francuskom predsjedanju u povijesti, rekao je predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković. 

Veleposlanik Francuske Veyssiere rekao je kako se prioriteti ogledaju u  motu francuskoga predsjedanja „Oporavak, snaga i osjećaj pripadnost“ istaknuvši kako će se kroz ova tri stupa raditi na snažnijoj Europi u svijetu, suverenoj i slobodnoj koja brani svoje interese. –Kad je riječ o oporavku važno je istaknuti kako novac treba usmjeriti na ona područja kojima je najpotrebniji i primijeniti gospodarski model koji je društveno orijentiran, digitalan i zelen i moramo se sve više okrenuti na istraživačko gospodarstvo, rekao je Veyssiere te dodao kako je u svemu tome ključno zalaganje za ugljičnu neutralnost, bioraznolikost, kružno, održivo i ekološki prihvatljivo gospodarstvo. Istaknu je kako je vrlo važno da to prati i digitalna tranzicija s naglaskom na razvoj inovacija, digitalnog tržišta i usluga. 

– Korona kriza nam je pokazala da moramo osigurati i otporan zdravstveni sustav i bolje mjere za iduće zdravstvene krize, upozorio je francuski veleposlanik i dodao kako uz to trebamo osnažiti i lance opskrbe kako bi se lakše nosili s krizama. Govoreći o snazi istaknuo je kako Europa treba biti suverena i razviti učinkovit obrambeni mehanizam kako bi mogla braniti svoje interese i vrijednosti te jamčiti stabilnost svojim susjedima. –Tu prvenstveno mislim na regiju jugozapada Europe, a to nam je jedan od prioriteta predsjedanja i o toj temi planiramo međunarodnu konferenciju u lipnju ove godine, rekao je Veyssiere. Naglasio je kako EU mora razviti vlastite alate za osiguranje stabilnosti i sigurnosti, raditi na osnaživanju, boljem upravljanju, reformi i uvođenju novih mehanizama unutar prostora Schengena. Istaknuo je i kako vjeruje da će i Hrvatska vrlo brzo postati članica Schengena.

Kao važan segment francuskoga predsjedanja naglasio je i izgradnju Europe koja je bliža građanima i osiguranje vladavine prava, zaštite europskih vrijednosti, demokracije i u tom smislu je najavio donošenje novog zakonodavnog okvira za iduće europske izbore. –Osjećaj pripadnosti, izgradnja zajedničkog europskog identiteta, jačanje sveučilišne mobilnosti, EU koja ide naprijed, sve nam je to važno, rekao je veleposlanik te istaknuo kako će se predsjedanje baviti i rodnom ravnopravnošću, posebice jednakim uvjetima rada i izjednačavanju plaća kao i borbom protiv nasilja nad ženama. Kad je riječ o osiguranju Europe koja je bliže građanima Veyssiere  je spomenuo važnost sudjelovanja građana u radu Konferencije o budućnosti Europe naglasivši kako to predstavlja bitan dio izgradnje Unije po mjeri čovjeka.

U raspravi koja je uslijedila predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a Marko Pavić istaknuo je važnost uključivanja jugoistoka Europe u francuske prioritete naglasivši potrebu davanja europske perspektive tom dijelu susjedstva Unije kako bi se time osigurala stabilnost i mir ne samo regije već i cijele Europske unije. Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir istaknula je važnost stavljanja naglaska na usklađivanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda koji se uvoze iz trećih zemalja te poticanje rasprave o potrebi promjene trgovinskih sporazuma s trećim zemljama u svrhu zaštite europskih poljoprivrednika, ali i potrošača.