Dr. Rahelić: Više od 20 posto proračuna HZZO-a otpada na liječenje šećerne bolesti

Zagreb – Nakon što je Hrvatski sabor u ožujku proglasio 14. svibnja Hrvatskim danom šećerne bolesti, u Saboru je u petak javnozdravstvenom akcijom mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka za zastupnike i službenike organizirano njegovo prvo obilježavanje.

Akciju je inicirao Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU), čija je predsjednica Zrinka Mach skrenula pozornost na važnost podizanja svijesti građana o rizicima šećerne bolesti i njezinoj prevenciji.

Predstojnik klinike „Vuk Vrhovec“ i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora dr. Dario Rahelić upozorio je kako je u Hrvatskoj 330 tisuća registriranih bolesnika sa šećernom bolesti, no da procjena stvarno oboljelih premašuje brojku od 500 tisuća. – Šećerna bolest je važan javnozdravstveni i socioekonomski problem. Naime, više od 20 posto proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje troši se na liječenje šećerne bolesti, od čega čak 88 posto na liječenje kroničnih komplikacija, kazao je dr. Rahelić i naglasio važnost prevencije i pravovremenog otkrivanja i liječenja šećerne bolesti radi smanjenja tih troškova, ali i povećanja kvalitete života oboljelih.

– Broj oboljelih povećava se iz godine u godinu, a istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu što znači da svaka deveta osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest, naglasila je Renata Sabljar-Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, i dodala kako je ta bolest 2020. godine bila treći vodeći uzrok smrtnosti s udjelom od 8,2 posto.