Domagoj Hajduković sudjelovao na svečanoj dodjeli nagrade „Europski građanin“

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao je u petak na svečanoj dodjeli nagrade Europskoga parlamenta „Europski građanin“ koja je održana u Kući Europe.

Europski parlament svake godine dodjeljuje ovu nagradu kao priznanje za iznimna postignuća u projektima kojima se promiče bolje uzajamno razumijevanje građana država članica Europske unije koji uključuju dugoročnu prekograničnu ili transnacionalnu kulturnu suradnju koja doprinosi jačanju europskog duha kao i one koji su povezani s tekućom Europskom godinom ili projektima kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji EU-a o temeljnim pravima.

Ovogodišnji laureat iz Hrvatske je NeuroSplit – sekcija za neuroznanost, udruga studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu koja se bavi promocijom neuroznanosti i znanosti općenito, ali i organizacijom humanitarnih akcija, popularnih predavanja i aktivnosti povezanih s poboljšanjem kvalitete studentskog i učeničkog života.

Domagoj Hajduković čestitao je dobitnicima nagrade „Europski građanin“ uime Hrvatskoga sabora te izrazio uvjerenje da će se sljedeće godine dodjela nagrade ponovo moći održati u Saboru.  –Smatram važnim što je uoči europske godine mladih ova nagrada dodijeljena udruzi koju su osnovali mladi, a u današnjim vremenima, kada se često mogu čuti sumnje u znanost i znanstvenike, posebno je značajno što je nagrada dodijeljena udruzi koja se bavi promicanjem znanosti, rekao je Hajduković.

Predsjednik Odbora za europske poslove također je pozvao laureate, ali i sve mlade, da se uključe u Konferenciju o budućnosti Europe, bilo putem višejezične digitalne platforme ili sudjelovanjem u događanjima namijenjenima građanima koja se organiziraju diljem Hrvatske.