Domagoj Hajduković sudjelovao na sastanku Odbora za migracije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Atena – Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Domagoj Hajduković sudjelovao je u ponedjeljak u radu Odbora za migracije, izbjeglice i raseljene osobe PSVE-a koji se održao u Ateni pod domaćinstvom Helenskog parlamenta.

Članovima Odbora uvodno se obratio predsjednik grčkog parlamenta Constantine Tassoulas ističući kako ratovi i prijeteća ponašanja sprječavaju napredak čovječanstva i usporavaju rješavanje ključnih problema poput zaštite ljudskih života i očuvanja prirode. Predsjednik Tassoulas kazao je kako Grčka ima visoka jamstva koja pokrivaju sve dimenzije njezine migracijske politike, zaštitu svojih vanjskih granica koje su ujedno i granice Europske unije, primanje i razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu i povratak državljana trećih zemalja koji nemaju pravo na zaštitu.

Zastupnici su imali priliku raspravljati i s grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitarachijem koji je naglasio potrebu za zajedničkom vizijom te modelom s boljom sigurnošću granica i mehanizmom zaštite. Istaknuo je kako je u Grčkoj previše lažnih informacija o kretanju migranata radi čega su vlasti često prozivane da se suoče i bolje upravljaju višestrukim izazovima. Napomenuo je također kako se mora izbjeći instrumentalizacija migranata kao i korištenje migranata za osobni profit.

U nastavku rada Odbora zastupnici su raspravljali o izvješćima o europskoj solidarnosti u okviru migracija i azila, izvješćima o integraciji izbjeglica i migranata, o socijalnoj integraciji migranata, izbjeglica i prognanika kroz sport te o doprinosu Vijeća Europe u provedbi Globalnog sporazuma za sigurnu, urednu i redovnu migraciju. Zastupnici su također razmijenili mišljenja sa stručnjacima i predstavnicima lokalne samouprave o pitanjima vezanim uz rad Odbora. 

Kao izvjestitelj Odbora o temi integracija migranata i izbjeglica, ujedno i potpredsjednik Odbora za migracije, izbjeglice i raseljene osobe PSVE-a, Domagoj Hajduković nastavio je rad na svom izvješću saslušavajući predstavnike gradova i međunarodnih organizacija u Grčkoj o njihovim praksama.