Domagoj Hajduković sudjelovao na međunarodnoj konferenciji o budućnosti mira

Dubrovnik – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao je u radu međunarodne konferencije o budućnosti mira s temom uloge akademske zajednice u promociji mira, koja se održava u Dubrovniku od 31. srpnja do 6. kolovoza 2022. u organizaciji Hrvatske udruge Rimskog kluba, Sveučilišta u Zagrebu i Međusveučilišnog centra Dubrovnik (IUC) i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Konferencija je okupila europske stručnjake iz teorije i prakse s područja mirovnih studija, a usredotočena je na pitanje održavanja mira u aktualnom geopolitičkom okružju. Domagoj Hajduković sudjelovao je u radu prva dva dana konferencije, kao jedan od panelista u raspravi „Budućnost mira: izazovi i prilike“ te je održao samostalno izlaganje s temom „Ponovno promišljanje uloge Europske unije u globalnoj izgradnji mira u „novom svjetskom poretku“ (nakon 24. veljače 2022.). 

Hajduković se, govoreći o budućnosti mira, osvrnuo na ulogu sveučilišta u promociji mira i mirovnih studija, s naglaskom na suradnju znanstvenika s donosiocima odluka. U tom je smislu istaknuo primjer Odbora za europske poslove i ostalih radnih tijela u Saboru i njihovu suradnju s akademskom zajednicom kroz institut vanjskih članova odbora, koji je jedinstven u parlamentarnoj praksi. U izlaganju o ulozi EU-a u izgradnji mira, Hajduković je istaknuo važnost Unije kao mirovnog projekta, podsjetivši na same početke europskih integracija koji su bili motivirani upravo težnjom za postizanjem trajnog mira. Naglasio je kako se tijekom svoje povijesti Europska unija prometnula u globalnog lidera kada je riječ o razvojnoj pomoći i društvenom razvoju, kojega je ocijenio ključnim za mirovna nastojanja. Rekao je i kako, unatoč, i upravo u svijetlu, aktualnih događanja na istoku Europe, europska perspektiva, osobito za zemlje zapadnog Balkana, nema alternative.