Domagoj Hajduković primio ministricu europskih poslova Finske Tytti Tuppurainen

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u subotu s ministricom europskih poslova i upravljanja državnim tvrtkama i imovinom Finske Tytti Tuppurainen. Uz razgovor o bilateralnim odnosima dviju država i odnosima unutar EU-a, sugovornici su razmijenili stavove o proširenju Unije i NATO-a, aktualnim političkim prilikama u državama jugoistoka Europe, ratu u Ukrajini te energetici.

–Kad je riječ o situaciji u državama Zapadnog Balkana naši glavni prioriteti su dugoročno osiguranje stabilnosti i mira te davanje jasne perspektive članstva temeljene na zaslugama, provedenim reformama i ispunjenim kriterijima, rekao je Hajduković. Dodao je kako je za Hrvatsku posebno osjetljivo pitanje Bosne i Hercegovine zbog zaštite interesa Hrvata, ali i zbog duge granice koju dijelimo s tom državom. Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković zahvalio je finskoj strani na podršci ulaska Hrvatske u europodručje i Schengen, ali i pomoći koju je Finska pružila nakon razarajućih potresa, uzvratno ističući potporu ulasku Finske u NATO. –Pozdravljamo odluku o proširenju NATO-a i imate našu podršku u tome da postanete članica toga Saveza koji nije samo vojni i sigurnosni već i politički, istaknuo je Hajduković.

Govoreći o ruskoj agresiji i ratu u Ukrajini Tuppurainen je rekla kako je ta situacija zbližila zapadne države koje su pokazale da dijele zajedničke vrijednosti i imaju isti cilj. –Zajedno moramo pružiti potporu Ukrajini jer se ona bori i za naše vrijednosti i brani ih, moramo im osigurati pomoć u ovome ratu, ali i razmišljati o obnovi zemlje kad rat završi, rekla je finska ministrica europskih poslova te dodala kako je Ukrajina pokazala snažnu volju da postane članicom Unije. Kad je riječ o pristupanju Finske NATO naglasila je kako je to nužan potez te izrazila nadu da na tom putu neće biti izazova i zapreka. –Voljni smo razgovarati o svim nedoumicama što se tiče našeg članstva u NATO-u, ali i o naporima koji se poduzimaju kako bi se izmijenio izborni zakon u BiH, no to su dva odvojena pitanja, smatra Tuppurainen.

U nastavku se razgovaralo o načinima osiguranja energetske neovisnosti država članica EU-a. Ministrica Tuppurainen je rekla kako je Finska samodostatna kad je riječ o električnoj energiji, a da naftu i plin nabavlja iz različitih izvora te da radi na povećanju korištenja obnovljivih izvora energije. –Ulažemo u nuklearnu energiju, a kad je riječ o obnovljivim izvorima imamo vjetroelektrane i koristimo sunčevu energiju, a jedna smo od vodećih država u korištenju biomase, rekla je Tuppurainen. Hajduković je rekao kako je i Hrvatska zainteresirana za daljnja ulaganja u nuklearnu energiju te da ima potencijala u korištenju biomase, posebno ostataka i otpada drvne industrije.

Ministrica europskih poslova Finske Tytti Tuppurainen je u sklopu boravka u službenom posjetu Hrvatskoj održala sastanak s državnom tajnicom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko-Zgombić.