Domagoj Hajduković primio kineskog veleposlanika Qi Quianjina

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u srijedu kineskog veleposlanika Qi Quianjina s kojim je razgovarao o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima, parlamentarnoj suradnji, odnosima Europske unije i Kine te aktualnoj globalnoj političkoj situaciji. Obostrano su potvrđeni tradicionalno partnerski i prijateljski odnosi Hrvatske i Kine, ali je i izražena želja za daljnjim osnaživanjem političke, gospodarske, znanstvene i kulturne suradnje. 

Hajduković i Quianjin su se također složili oko toga da projekt izgradnje Pelješkoga mosta simbolično predstavlja uspješnu suradnju dviju država i primjer na koji način bi se i dalje trebali graditi odnosi Hrvatske i Kine. –Ima puno prostora za osnaživanje naših veza kad je riječ o gospodarskoj suradnji, posebice ulaganjima, ali i za znanstvenu i kulturnu razmjenu, rekao je Hajduković te zahvalio veleposlaniku na pomoći tijekom pandemije i razornih potresa koji su pogodili Hrvatsku.

–Predsjednici naših parlamenata su tijekom telefonskog razgovora u ožujku ove godine potvrdili dobre veze naših država na najvišoj razini i otvorili prostor za njihovo jačanje, a ove godine obilježavamo i trideset godina diplomatskih odnosa tijekom kojih smo podupirali suverenost i neovisnost Hrvatske, rekao je Quianjin te dodao kako postoji prostor za dodatne projekte od zajedničkog interesa posebice kad je riječ o sektoru energetike i obnovljivim izvorima energije. 

U nastavku susreta sugovornici su razgovarali o mogućnostima rješavanja rata u Ukrajini složivši se kako je mirno rješavanje sukoba jedino prihvatljivo. Naglasili su kako je prioritet sprječavanje i zaustavljanje daljnjih ratnih akcija i stradanja ljudskih života te jasno iskazali potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.