Domagoj Hajduković održao sastanke s dužnosnicima marokanskog parlamenta

Rabat - Predsjednik Odbora za europske poslove i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Maroko Domagoj Hajduković sastao se u Rabatu, na marginama desetog zasjedanja Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, s predsjednicom Odbora za vanjske poslove, obranu i marokansku dijasporu Savjetničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroka Neliom Miom Tazi, voditeljem Grupe prijateljstva Maroko – Hrvatska Zastupničkog doma Mohamedom Hammanijem i predsjednicom Odbora za vanjske poslove, nacionalnu obranu, islamska pitanja i Marokance u inozemstvu Zastupničkog doma marokanskog parlamenta Nadiom Bouaidom.

Sugovornici su na odvojenim sastancima potvrdili odlične bilateralne odnose Republike Hrvatske i Kraljevine Maroko, ali se i složili kako se ne koriste sve mogućnosti bilateralne suradnje. Hajduković je posebno istaknuo potencijal skupina prijateljstva koje vidi kao važan čimbenik u  jačanju i intenziviranju odnosa dvaju država. Predsjednici su se složili da odlične bilateralne odnose Hrvatske i Maroka treba nadograđivati kroz gospodarsku, kulturnu i akademsku suradnju. 

Osim o bilateralnim odnosima, razgovaralo se i o suradnji u okviru Europske unije. Predsjednicu Odbora za vanjske poslove, obranu i marokansku dijasporu Savjetničkog doma Neliu Miu Tazi posebno su zanimale pripreme Hrvatske za ulazak u europodručje. Hajduković je sugovornici ukratko predstavio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, te Odluku i dvije uredbe Vijeća Europske unije od 12. srpnja, kojima je potvrđen ulazak u europodručje 1. siječnja 2023.. Hajduković je istaknuo kako Hrvatska vjeruje da će istoga dana pristupiti i Schengenskom prostoru.