Domagoj Hajduković održao sastanak s veleposlanikom Sjeverne Makedonije Milaimom Fetaijem

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u četvrtak s veleposlanikom Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj Milaimom Fetaijem.

Sveukupni odnosi Hrvatske i Sjeverne Makedonije ocijenjeni su tradicionalno dobrima i prijateljskima, uz međusobnu podršku i razumijevanje u brojnim pitanjima kako na bilateralnoj razini tako i u okviru euroatlantskih integracija.

Razgovarajući o mogućnostima unaprjeđenja bilateralnih odnosa sugovornici su se složili kako je potrebno dodatno ojačati odnose na razini dvaju parlamenata, posebno kontakte dvaju odbora za europske poslove, što je dobra prilika za razmjenu mišljenja i iskustava o procesu pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije s EU-om. Pri tom je Hajduković kazao kako je mišljenja da postignuća svake države kandidatkinje treba valorizirati pojedinačno te da je Sjeverna Makedonija zemlja kandidatkinja koja bi trebala početi pregovore s EU-om.

Predsjednik Odbora Hajduković i veleposlanik Fetai razgovarali su i o položaju i ulozi hrvatske zajednice u Sjevernoj Makedoniji kao i makedonskoj manjini u Hrvatskoj. Ocijenili su kako one imaju važnu ulogu u međusobnim odnosima dviju zemalja te je izražena nada da će i hrvatska zajednica u Sjevernoj Makedoniji zauzeti poziciju u političkom sustavu kakvu ima i makedonska manjina u Hrvatskoj.