Domagoj Hajduković održao sastanak s izraelskim veleposlanikom Garyjem Korenom

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u srijedu sastanak s veleposlanikom Države Izraela u Republici Hrvatskoj Garyjem Korenom. 

Središnje teme razgovora bile su mogućnosti unaprjeđenja bilateralne suradnje Hrvatske i Izraela na razini parlamenata, u području obnovljivih izvora energije, inovacija, poljoprivrede i turizma, s posebnim naglaskom na stvaranje uvjeta za intenzivnija izraelska ulaganja u Hrvatskoj.

Pri tom su se predsjednik Odbora Hajduković i veleposlanik Koren složili kako izraelska iskustva na području upravljanja vodama i u poljoprivredi te brojna tehnološka rješenja koja Izrael koristi, uvelike mogu pomoći i Hrvatskoj. 

Razgovaralo se i o predstojećem ulasku Hrvatske u Eurozonu te Schengen, kao i o izazovima s kojima se Hrvatska mora suočiti kad je riječ o monitoringu granice u čemu Izrael također ima dragocjena iskustva. 

Predsjednik Odbora Hajduković i veleposlanik Koren osvrnuli su se i na razne aspekte akademske suradnje, pri čemu je izraelski veleposlanik spomenuo mogućnost tromjesečnog boravka hrvatskih studenata na izraelskim fakultetima, osobito za studente orijentalistike, tj. hebrejskoga jezika. 

Bilo je riječi i o aktualnim izazovima s kojima su suočeni Europa i svijet nakon ruske agresije na Ukrajinu, poput sigurnosti hrane, obnovljivih izvora energije te humanitarne krize.