Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier sudjelovali na sastanku predsjednika COSAC-a

Prag - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i član Odbora Davor Ivo Stier sudjelovali su na sastanku predsjednika odbora uključenih u Konferenciju odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC) koji je održan 10. i 11. srpnja u češkom Senatu u Pragu. Riječ je prvom sastanku u okviru parlamentarne dimenzije češkog predsjedanja Vijećem Europske unije, a teme o kojima se raspravljalo bili su prioriteti češkog predsjedanja, te mediji i demokracija.

Na sastanku su po prvi put sudjelovali predstavnici novih država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji: Ukrajine i Moldavije. Predsjednica Odbora za integraciju Ukrajine u EU Ivanna Klympush-Tsintsadze rekla je kako kandidatski status za Ukrajinu prije svega znači priliku za tranformaciju zemlje, ali i doprinos Europskoj uniji jedinstvenim iskustvima i pogledima. Pozvala je Europsku uniju da ostane ujedinjena, što je ocijenila ključnim za odupiranje ruskoj agresiji. Član Odbora za vanjske poslove i europske integracije Parlamenta Moldavije Adrian Balutel rekao je kako njima kandidatski status znači priliku za provedbu irevirzibilnih reformi te ostvarivanje bolje budućnosti za sve njihove građane.

U raspravi o prioritetima češkog predsjedanja, koje se odvija pod sloganom “Europa kao zadatak - ponovno osmisliti, ponovno izgraditi, ponovno ojačati”, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković govorio je o politici proširenja, rekavši da Europska unija neće biti dovršena sve dok joj se ne pridruže sve države kojima je to strateški cilj. Posebno je naglasio važnost otvaranja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, te je pozvao da se proširenju počne pristupati politički, a ne samo tehnokratski. Član Odbora Davor Ivo Stier osvrnuo se na svoj nedavni boravak u Ukrajini, izrazivši uvjerenje da Ukrajina pokazuje potencijal davanja novog zamaha proširenju Europske unije. Za vjerodostojnost eurointegracijskih procesa ključnim je ocijenio da sve države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje usklade svoje vanjske politike s EU-om, osobito kada je riječ o sankcijama Ruskoj Federaciji.

U nastavku sastanka, u okviru teme posvećene medijima i demokraciji, Stier je rekao da su slobodni mediji nužni za funkcioniranje liberalnih demokracija i ključni za slobodna društva. U kontekstu rasprave o prihvatljivosti financiranja medija iz stranih izvora, izrazio je mišljenje kako bi strana ulaganja u medije trebalo pozdraviti, dok god su kompatibilna sa slobodnim društvima, dok se treba oštro suprotstaviti takvim nastojanjima kada zaprijete toj slobodi. Hajduković je kazao da je linija između slobodnih medija i propagande ponekad vrlo tanka, što rezultira dezinformacijama. Pozvao je kolege parlamentarce da raspravljaju u svojim parlamentima o godišnjim izvješćima Europske komisije o vladavini prava, te da u sklopu tih rasprava posebnu pažnju posvete upravo pitanju slobode medija.

Sastanak je zaključen najavom plenarnog sastanka COSAC-a, koji će se odražati od 13. do 15. studenoga 2022., također u Pragu.