Davor Ivo Stier sudjelovao na zaključnom sastanku radnih skupina COSAC-a

Pariz – U francuskom Senatu i Nacionalnoj skupštini u Parizu održani su završni sastanci dviju radnih skupina u okviru Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC).

Radna skupina o ulozi nacionalnih parlamenata u Europskoj uniji i Radna skupina o europskim vrednotama u središtu osjećaja pripadnosti Europskoj uniji osnovane su konsenzusnom odlukom predsjednika odbora uključenih u COSAC na sastanku održanom u siječnju 2022. godine, a u njihovom su radu sudjelovali predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i član Odbora Davor Ivo Stier.

Predsjednici odbora nadležnih za europske poslove francuske Nacionalne skupštine i Senata, Sabine Thillaye i Jean-François Rapin, su osnivanjem radnih skupina tijekom parlamentarne dimenzije francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije željeli staviti naglasak na istraživanje novih metoda rada unutar COSAC-a, kao što je i omogućeno Poslovnikom COSAC-a. Radne skupine sastajale su se po dva puta mjesečno, videokonferencijskim putem, dok je završni sastanak održan u hibridnom obliku.

Na sastanku u Parizu sudjelovao je član Odbora za europske poslove i član Radne skupine o europskim vrednotama u središtu osjećaja pripadnosti Europskoj uniji Davor Ivo Stier. Tema završnog sastanka bilo je Izvješće Radne skupine, koje obuhvaća sažetak rasprava i preporuka na kojima su članovi Radne skupine radili tijekom posljednjih pet mjeseci. Izvješće u fokus stavlja vladavinu prava i opredijeljenost za temeljne vrijednosti Europske unije.

Davor Ivo Stier je u svojem obraćanju Izvješće Radne skupine ocijenio hrabrim i uravnoteženim dokumentom koji može poslužiti kao primjer budućim predsjedanjima. Rekao je kako je agresija na Ukrajinu ukazala na važnost vladavine prava kao temeljne europske vrijednosti te je naveo da, kao član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, i u tom forumu sudjeluje u raspravama o sinergiji između Vijeća Europe i Europske unije, koje je ocijenio potrebnim i dobrodošlim.